:: hönsestrik hos 2 stickare ::


Det är många som stickar hönsestrik runt omkring i den virtuella hantverkssfären så när min kompis föreslog att vi skulle ta en kvällskurs nästa tisdag hos 2 stickare med kursledaren Heléne Wallin (En till stickblogg) så var jag inte sen att haka på. Jag kan tipsa att det finns platser kvar så om du bor i Stockholm och är sugen så finns all anmälningsinfo att hitta hos 2 stickare.

:: kolambroderierna vandrar vidare ::


Utställningen Heliga cirklar och tusen trådar med Hedvigs och mina kolambroderier som under sommaren varit på Nacka konsthall är nu på väg till Hemslöjden i Skånes nya lokaler i det gamla stationshuset i Landskrona.

Vernissage den 5 september kl 13. Kärsti Stiege inviger och visar utställningen, och sen har hon en öppen workshop kl 14-16.

Utställningen pågår 5 september - 10 oktober (2015) hos Hemslöjden i Skåne, Landskrona gamla stationshus.

:: nålbundna vantar ::

nålbundna vantar

Kolla kolla! Detta är mina första nålbundna vantar och en dröm är på väg att gå i uppfyllelse. I många år har jag som sagt drömt om ett par nålbundna vantar med yllebroderi på och nu är den på väg att bli verklighet. Garnet beställdes från Wålstedts i november förra året och jag började nålbinda under vintern men sen kom en doktorsavhandling emellan så de fick länge ligga i garnkorgen och nu i sommar har jag haft tid att göra klart dem.

nålbundna vantar

Jag valde att använda dalbystygnet, samma stygn som de värmländska dalbyvantarna eftersom de ger en rätt så platt yta som lämpar sig bra för broderier. Man brukar säga att nålbindning är en långsam teknik men med det fylliga garnet som Wålstedts tagit fram speciellt för nålbindning tycker jag att varje ganska tjocka varv ganska snabbt bygger upp en vante.

nålbundna vantar

Trots att jag gjorde en ganska snäll valkning, mestadels på insidan, så blev vanten mycket stadigare och de värsta ojämnheterna är borta. Nu återstår att komma på hur jag ska dekorera vanten och fundera på vilken slags kavelfrans som ska pryda nederkanten. Jag har nämligen läst och tittat på bilder i flera nålbindningsböcker men inte hittat vilken kavelfransmetod de använder förr.

nålbundna vantar

nålbundna vantar

:: fem dagar med skånskt yllebroderi i Landskrona ::


Yllebroderikursen med fem hela dagars broderandes i textilrummet i Slöjdens hus i Landskrona är nu till ända. Och oj vad det har broderats och skapats hela veckan! Det broderades både på materialsatserna som jag hade med mig, på kopior av gamla dynor och mot slutet av veckan broderade några på egenkomponerade mönster.


Det var stunder av tystnad och koncentration men mest av allt fylldes dagarna av trivsamt skratt, småprat om ditt, datt, tips och trix, skapande, kreativitet och kulturhistoria. Så mycket samlad kunskap i samma rum.

 


Lise broderade en randig gris.



Agneta broderade på en jättestor åkdyna.

 

Ulrika ritade mönster och broderade på ett ipadfodral för den kommande utbildningen till träslöjdslärare.


 En riktig härlig vecka med ett glatt gäng!