:: indisk-skånska stjärnor - anno 2015 ::

yllebroderiFår jag lov att presentera jynnet; Indisk-skånska stjärnor - anno 2015. Det är svårt att beskriva känslan av att bli färdig med en dyna. Det är liksom magiskt när man sytt sidsömmarna och får vända rätsidan ut för första gången och ser broderiet "beskuret". Det är en jäkligt häftig känsla och det liksom pirrar i magen av lycka när dynan är klar. Jag är riktigt nöjd och lycklig för den här dynan, den är definitivt min favorit av de fyra kolambroderier som jag gjort. Ja kanske till och med min favorit av alla dynor som jag formgett själv.

yllebroderi

Dynan är broderad med stora ytor bottensöm, både trädd och hopdragen bottensöm, precis som jynnen ofta var i nordvästra Skåne under yllebroderiets glansdagar under 1800-talet. I webbutiken på Skånes Hemslöjd kan du köpa och läsa om skånskt yllebroderi. Andra stygn i broderiet är ensidig plattsöm, schattérsöm, stjälksöm och knutar. Att brodera på vitt kläde är inte särskilt typiskt för allmogetextilier, men jag valde det för att jag tycker om hur färgerna framträder klarare mot det vita jämfört med mot svart kläde.

yllebroderi


yllebroderi
Den stora gula blomman är broderad med trädd bottensöm och den röd-blå blomman med ensidig plattsöm.

Det roliga med kolambroderiprojektet, som jag hållit på med i lite mindre än ett år, är att jag använt mig av ett nytt formspråk. Att kombinera och leta efter gemensamma nämnare i de indiska kolam-mönstren och de skånska broderierna har lett till att jag utforskat nya sätt att jobba på. Det har varit väldigt roligt och även en nyttig övning för mig. Det känns som att det kommer att påverka hur jag tänker när jag ritar mönster även i framtiden.

Här kan du läsa tidigare inlägg om broderiet. 

yllebroderi
Stjärnan är broderad med hopdragen bottensöm, schattérsöm och ensidig plattsöm
yllebroderi
Bollar i hörnen

yllebroderi

yllebroderi
Ett randigt, gammalt bolstervar på baksidan

:: Tack!! ::


Stort stort tack för alla kommentarer om min karta, ni ska bara veta vad glad jag blir och varm om hjärtat att ni gillar kartan lika mycket som jag. Tack!

:: brodera en karta över Abisko ::

Klicka på bilderna för att få dem större
Det här mina kära vänner är ett mycket speciellt projekt för mig. För exakt två veckor sen satte jag igång med att brodera en karta över Abisko. Det är ett projekt som binder samman min största hobby broderi med mitt forskningsprojekt i Abisko. Det var häftigt att återuppleva platser där jag varit med broderiet; jokkar som jag tagit vattenprover i, tältplatser, fina solnedgångar, rastplatser där jag ätit lunch och lilla tjärnen där jag badade näck. Jag älskar min broderade karta och kan inte se mig mätt på den!


Eftersom jag jobbar på en naturgeografi-institution på universitet har jag tillgång till digitala kartor på nätet. Jag laddade ner Lantmäteriets Översiktskarta över Abiskoregionen som är mitt studieområde där jag spenderat tid i fält de senaste åren. Kartan skrev jag ut på en färgskrivare och är stor som ett A3-papper. Nästa steg var att föra över mönstret till tyget med ett ljusbord och blyertspenna, sen måla sjöar och skog med barnkritor. Sen strök jag tyget för att fixera färgerna. Tyget är billigt toille-tyg i oblekt bomull. Jag funderade på att köpa finare tyg men jag gillar det oblekta och att väven inte är så tät. 

Fler bilder på det monterade broderiet och min doktorsavhandling hittar du här >>


Hela kartan är broderad i efterstygn. Jag trodde lite naivt att det inte skulle ta så mycket tid att brodera eftersom det "bara" är linjer, men oj som jag hade fel. Det har tagit många timmars arbete att sy hela kartan men det har varit värt varenda timme.  Tänk vad fin den kommer bli på väggen!








Originalkartan heter Översiktskartan och kommer från Lantmäteriet, I2014/00691

Uppdatering: Det kan vara bra att veta att kartor skyddas av upphovsrätt. Om du vill publicera din broderade karta  måste du därför ansöka om tillstånd för att publicera dina kartor för andra. Vill du publicera eller sprida en karta som bygger på Lantmäteriets material? Så söker du medgivande. 
Stockholms Universitet har avtal med Lantmäteriet och därför fick jag som doktorand tillstånd att återskapa kartan.

:: det indisk-skånska broderiet ::


Det känns helt galet att jag under 5 veckor har broderat på mitt indisk-skånska broderi och inte hunnit (orkat) blogga om det. Att jobba så målinriktat och under tidspress som jag gör nu under doktorandtidens slutfas gör att jag inte orkar mycket annat än att jobba och brodera. Ibland känns det till och med jobbigt att umgås med kollegorna på lunchrasten eftersom det inte ryms fler tankar i huvudet. All energi går åt till skrivprocessen.



 

Lika systematiskt som när jag skriver vetenskaplig text har jag jobbat med mitt broderi. Som ni ser är det symmetriskt med många upprepande moment; upprepande av samma motiv som jag annars tycker kan bli enahanda att brodera. Men NU, nu när hjärnan behöver broderiet för att återhämta sig har det varit perfekt att få upprepa samma mönster flera gånger om. Det har helt enkelt varit den perfekta avkopplingen och återhämtningen. En kort stund varje morgon broderar jag, för att få en lugn start på dagen. Några timmar (nästan) varje kväll har jag broderat, metodiskt jobbat mig genom hela mönstret. 


På kollaget här ovanför kan ni se var jag hämtat min inspiration. Precis som mina två första kolambroderier kommer mönstren från Indien. De två översta vänstra jynnena kommer från Hemslöjden Skåne. De tre högra bilderna visar indiska kolam som är en slags traditionell gatukonst som kvinnorna tillverkar av rispulver. I mina två första kolambroderier jobbade jag med applikationer, med påfågelsdynan gick jag vidare till rent yllebroderi och nu i mitt fjärde kolambroderi har jag fortsatt med det skånska yllebroderiet och plockat in mycket bottensömmar. Jag är vansinnigt och oproportionerligt glad i mönsterkompositionen och färgerna på den nya dynan och längtar efter att se den monterad.

:: spinna garn virka sjal ::

virkad sjal

Eftersom Peter under vintern började låna min virkade sjal kom jag på att han skulle få en sjal av garn som jag spunnit. Hittills har jag nämligen spunnit planlöst så jag har längtat efter något konkret mål att spinna till. Tanken var att efterlikna Crazy Zauberball som jag virkat min sjal i, och när man ser sjalarna bredvid varandra på fotot nedan så kan man se varifrån jag fått min inspiration. Superhäftig känsla att ha skapat en hel sjal av egetspunnet garn. Nu blir det kanske jag som lånar hans sjal istället. 

Ull: BFL från World of Wool, ca 250g.
Mönster: Drops-mönster, men utan extra ökningar mitt fram.
Virknål: 4.5mm

virkad sjal


virkad sjal

virkad sjal

virkad sjal