:: nytt garn från garnkorgen ::

egenspunnet garn 
Min nya garnkorg är redan rätt så full. Eftersom jag hitintills bara spunnit mindre mängder garn, typ 50-200g så har jag haft svårt att komma på bra projekt att sticka med mina garner. I julas beställde jag därför massor med ull i olika färger men av samma ullsort, BFL, samt en jättestor påse med gott-och-blandat från World of wool. Jag satt upp ett mål med spånaden; att spinna garn som ska bli till en virkad sjal till min sambo. Han är väldigt förtjust i lila som ni kan se på färgvalet och jag gillar verkligen färgerna ihop fast jag inte direkt har ljuslila som favoritfärg. Jag har redan börjat virka med garnet och det är magiskt att använda sitt eget garn. Det är först nu när jag använder garnet som jag känner hur kvaliteten verkligen är - lite hårt spunnet här och lite löst där, men alltså ÅH trots detta så härligt och häftigt att jobba i garn som jag spunnit själv.

egenspunnet garn


egenspunnet garn

egenspunnet garn

:: lillpricken nummer 2 ::


Jag tyckte så mycket om den prickiga lilla koftan som jag stickade i höstas att jag nu har stickat en till. Det är roligt att sticka så små gulliga plagg!  Min kära kompis som fick barn nu i januari bor i Umeå så jag ville ge hennes barn en vintervit kofta i ull.

Det roströda garnet är resterna från förra koftan. Koftan är stickad på rundstickor och sedan steekad. Nästa gång jag steekar i så här tunt ska jag sticka 2 m bredare där man klipper så att det finns mer utrymme att sy sicksack på. Eftersom garnet är så pass tunt att sömnaden inte fångade upp alla maskor var det faktiskt 2 garntåtar som rymde efter klippningen så att jag tvingades fästa dem med bara liten marginal.

 

Eftersom jag har sett så många tubular bind on och -off på bloggar och instagram så ville jag också testa tubular bind off på knäppslån och kragen. Första knäppslån var förfärlig att göra. Jag suckade och svor samtidigt som jag kollade om och om igen på youtube-videon som visade tekniken. När jag väl lärt mig de olika momenten gick det ganska smidigt och det blev det (kanske inte perfekt) men faktiskt fint.

Jag förstod inte hur mönsterrapporten skulle gå ihop så jag skrev på Lenes facebooksida och fick svar snabbt svar trots att det var jultider. Här är det som jag inte förstod (gäller storlekarna 3 och 12 mån):
Sticka de markerade 24 m i klammerparantersen, upprepa mönstret i klammerparantersen, avsluta med de 12 m till vänster i diagrammet

Stickor: 2,5mm och 3mm
Mönster: Storlek 3 mån, Priktrøje från Babystickning på stickor 3 av Lene Holme Samsøe
Garn: Yaku, ett superwashgarn köpt på Litet nystan








:: den stora flätade garnkorgen ::

flätad korg
Sen jag flyttade och blev sambo har det rått brist på organisation bland alla handarbetesgrejer. Vi har satt upp hyllor för förvaring och en hel del grejer har lagts på plats i plastbackar men inte allt. Framför allt saknade jag bra förvaring till de grejerna som jag använder ofta och helst vill ha nära till hands i vardagsrummet. Sista veckan på semestern lyxade jag till det och köpte jag tre nya fina korgar på Afroart. Genast när jag kom hem med de fina korgarna blev jag inspirerad att fläta en egen korg som mina handspunna garner skulle få bo i.

korgar


Tidigare hade jag bara flätat små korgar eller korgar med låg kant så det var något helt nytt för mig att fläta i så här stort format. För små korgar behöver man inte skarva remsorna men det måste man göra för en så här stor korg. Förutom att det var väldigt många remsor att hålla reda på så var skarvningen av remsor den största utmaningen eftersom det gjorde det svårt att spänna ihop allt.

Stringhyllan där korgen är tänkt att stå är 30 cm djup så jag måttade antal remsor i botten för att få en kvadratisk botten med måtten 30x30 cm. Remsorna klipptes av gamla jordartskartor, 4 cm breda och veks på mitten. Bara klippning och vikning av remsor tog säkert 2 timmar, själva flätningen tog flera några timmar och sist nedflätningen av kanten ytterligare några timmar. När korgen väl var färdig penslade jag den med trälim uppblandat med vatten för att den skulle få ordentlig stadga. Ganska mycket arbete med andra ord så jag höll på i tre dagar innan garnerna äntligen kunde flytta in. Nu är korgen redan praktiskt taget full så jag borde börja sticka av garnet som jag spunnit.

Här har jag gjort en beskrivning på hur man flätar korgar om du är sugen på att testa.

Eftersom Alicia med flera precis dragit igång Monthly makers med tema papper så blir detta mitt bidrag till denna månads utmaning. 

flätad korg

flätad korg

flätad korg


flätad korg

:: fiskbensmönstrat ::


Inspirerad av min kompis Lisa  stickade jag en fiskbensmönstrad krage  i början på förra vintern. Fiskbensmönstringen är så vansinnigt fin och den är lätt att sticka om än ganska tidskrävande på långa var. Tyvärr blev kragen dock lite i tajtaste laget när man virade den två varv och eftersom den är otroligt varm så var det olidligt att ha den på sig i det milda vintervädret. För ett tag sen köpte jag en tretexskiva (också kallad porös board) som man kan spänna ut både broderier och stickningar på, då gjorde jag slag i saken och blockade ut kragen ordentligt. Nu är den precis lagom och det är väldigt mysigt att dra in huvudet som en sköldpadda när man fryser om näsan.

Mönster: Big herringbone cowl
Garn: 1-trådigt Ullgarn Extra 1 från Yll o tyll (Gotländsk Pälsull och Merinoull från Falklandsöarna)
Maskantal och stickor minns jag inte, gissningsvis 5-6mm.



:: sengångaren Sid ::

Sengångaren Sid

Både min sambo och jag är oerhört förtjusta i sengångare. Förra året såg vi ett avsnitt av Mitt i naturen som handlade om just sengångare. Det var så jäkla roligt när en av sengångarna blev arg och skulle gå till attack. I slow motion kom armen med de långa klorna fram för drämma till motståndaren. Motståndaren hann komma undan! Om man gillar gulliga djurbebisar kan jag rekommendera videon där sengångarungar piper. Bedårande!

När jag några veckor innan jul hittade en beskrivning på Pinterest hur man syr en sengångare av en socka var julklappen till sambon given. Det var ett snabbsytt och roligt projekt. Några lämpliga gamla bruna sockor att slakta hade jag inte, däremot fanns det kvar brun velour i tyglådan sen jag sydde apdräkten till min systerson i födelsedagspresent. Som ni kan se på bilden nedan är det en tre-tåig sengångare och klorna är klippta av vitt kläde. Tack vare kardborrebanden på tassarna kan han hänga och Sid flyttade in i taklampan på julafton och sen dess har han, i sann sengångaranda, inte rört sig många meter.

Sengångaren Sid

Sengångaren Sid

Sengångaren Sid

Sengångaren Sid

:: en summering av slöjdåret 2014 ::

Tiger- och lejondynan broderades under 2013 men monterades 2014.
Kära nån, förra året blev jag helt förvånad av hur mycket jag skapat under 2013, lika förvånad blev jag när jag summerade 2014. Här följer ett urval av slöjdåret 2014 i kronologisk ordning. Gott nytt år önskar jag er alla, jag hoppas att 2015 blir ett lika fint slöjdår som det förra.



















påfågeldynan