:: sommaren sista dagar ::

skogenUnder sommarens sista semesterdagar åkte åkte jag en vecka till södra Finlands kust och skogar. På tallmon gick vi skogspromenader, letade svamp, andades in den starka doften av skvattram och plockade blåbär. På tomten växte vildhallon och svarta vinbär. Skafferiet är nu påfyllt med både saft och sylt så att sommarens smaker kommer att finnas kvar hela året. På morgnarna innan de andra gått upp så kurade jag med mitt broderi, en kopp kaffe och talbok i hörlurarna.

krympburk

Vi fick sista veckan med sommarväder. Fast regnet öste ner på nätterna och blixtrarna lyste upp hela himlen. Sista dagen i Finland regnade det dock, då satte vi oss på verandan och täljde krympburkar. Jag tycker om de små burkarna som man kan ha till saltkar eller förvara smycken i.

Några läsare har förresten sagt att min blogg ser konstig ut, hos mig ser dock allt ut som vanligt; både på mac:en, pc:n och mobilen och inga konstigheter syns på inställningarna. Om konstigheterna fortsätter så får ni hojta till. 

korgenElin

vildhallon

broderi



:: tjocksockor ::


Snabbstickade tå-upp-sockor. Dessa tjocka raggsockor med enkla ränder ska min killes mamma få som tack för garnet-present. Hon hade rensat ut sitt garnskåp och gav mig 6 nystan garn á 150g styck, d.v.s. 900g garn. Ett par raggisar väger ganska exakt 100g, så det räcker till många sockor.  

Stickor: 3,5mm, 40 maskor
Mönster: Tå-upp-sockor med Judy's magic cast on. Hälen är stickad efter samma princip som Socks on a plane, men anpassat efter det tjockare garnet
Garn: Novita, Veljestä, 7 Bröder




:: laga lapptäcke ::

lapptäcke

Nu på semestern har jag en plan för att laga två gamla lapptäcken. Täckena som kommer från en tant, död sedan länge, i släkten har jag haft i garderoben i något år nu, och jag minns tyvärr inte hur gamla de är. Jag hittade dem i en kasse när jag flyttstädade ur garderoben och tänkte att det blir ett bra semesterprojekt. Nu har jag i och för sig andra roliga projekt som jag vill sätta tänderna i under ledigheten, men det kan ju vara bra att ha flera att variera mellan.

lapptäcke
Några av tygerna är likadana fast i olika färgställningar och det är spännande att man kan se hur de olika färgerna har blekts. Den röda har behållit färgen väldigt fint medan den grålila är helt urblekt. 

lapptäcke

lapptäcke

Det smårutiga täcket är sytt av tyger med väldigt olika tygkvalitéer. De lila (bilden nedan) och gröna rutorna är förmodligen av något syntetmaterial och det är framför allt de som gått sönder.

lapptäcke

lapptäcke

:: torka mat ::

torkad mattorkad mat

Jag längtar så väldigt upp på fjället! Jag har varit i Abisko många år men i år har jag inget fältarbete men nu är semestern här och snart ska det fjällvandras. Matlagning är ett stort intresse för mig och att sitta på kalfjället och röra i grytorna när magen skriker efter mat ger en alldeles speciell känsla. Att torka maten själv har kommit både av intresse för att göra-själv, och av nödtvång på grund av det torftiga utbudet vegetarisk mat i friluftsbutikerna. I recepten kan man blanda sina torkade ingredienser med kryddmixer eller varma koppen så får man goda grytor. Några Här är några vegetariska recept som står på vår meny denna fjällvandringen. Jag har hittat recept på nätet som jag gjort om efter egen smak (för en hungrig person på fjället).

Pasta med färssås
2,5 dl snabbmakaroner
1 dl sojafärs
0,5 dl röda linser (kokade och torkade)
1 näve gul lök (torkad)
1/3 buljongtärning
1/3 port varmakoppen tomat och basilika
1 hackad soltorkad tomat
vitlök (färsk)

Tikka masala-gryta
1/3 påse tikka masala kryddblandning
1,5 dl Couscous
1 näve gul lök (torkad)
torkad paprika
torkad broccoli
torkad morot
0,5 dl sojabitar
salta jordnötter

Paella
1 dl ris (kokat och torkat)
1 näve gul lök (torkad)
torkad paprika
gröna ärtor (kokade och torkade)
vitlök (färsk)
1/3 buljongtärning
saffran
0,5 dl sojabitar

Linsgryta
1 dl ris (kokat och torkat)
1 dl röda linser (kokade och torkade)
1/2 buljongtärning
1 påse varmakoppen tomat och basilika
1 näve torkad gul lök
vitlök (färsk)
torkad paprika
torkad morot
1/3 kryddpåse eller t.ex.: spiskummin, curry, koriander (blanda i förväg och förvara i filmburk)

Ett tips är att packa allt som behövs för en middag i påsar som sedan stoppas i en påse. Då behöver man inte rota runt i ryggsäcken efter varje ingrediens när det är hungrigt och matlagningsdags.
-->
morot
torkad mat
broccoli


torkad mat

:: jag gör en tradition att slöjda en oro av lönnäsor ::

Oro
Oro
Första kvällen på semestern satte jag mig och slöjdade en oro av lönnäsor. Ni minns kanske att jag gjorde en likadan förra semestern hos mina föräldrar på Österlen. En gång, ingen gång. Två gånger, en tradition. Så nu betraktar jag det som en fin sommartradition. Mamma introducerade mig för denna lite annorlunda och väldigt fina lönnarten vars näsor har stora fröställningar som hänger i klasar och rödaktiga vingar. Att det finns många olika sorters lönnar visste jag om men det är inget som jag reflekterat över förrän nu när jag letade efter den rödnästa arten. Nu har jag hittat den på tre ställen längs med cykelvägen till jobbet.

Det här behöver du: ståltråd, lintråd, nål och trasor

Så här gör du:
- Plocka lönnäsor och klipp bort kvistarna
- Gör en ring av ståltråd eller najtråd. Jag snodde ståltråden, som man gör med garn, för att få den stadig.
- Vira trasan runt ståltråden.
- Klipp till ett gäng lagom långa trådar. Min oro har 8 hängande trådar av lingarn.
- Slå en knut längst ner på tråden och använd nålen för att trä på lönnäsorna. När tråden är full med näsor knyts den fast på ringen.
- Häng upp den och njut av hur den oroligt flyter med vinden.


Oro




Oro

Oro

Oro

:: franstillverkning ::

muddarSmå fransar som tar mycket plats, för visst är de maffiga, den här typen av frans. De liksom griper tag i mig. Tekniken hittar man på muddar i Dalarna och jag har hört den kallas kavelfrans men på Digitalmuseum kallas den flossa. Jag har för mig att flossa ska knytas, och den här fransen är sydd utan knutar. Om någon textilkunnig sitter inne på kunskap i ämnet får ni gärna förklara vilken benämning som är rätt, eller om man kan använda båda?

muddar


muddar