:: Portugal ::

Portugal

Jag är just hemkommen från 12 dagar i Portugal. Att åka på konferens i Portugal och sedan passa på och ta ut några semesterdagar var en riktig hit. Ett otroligt vackert land! Juni försvann i ett huj, nu ska jag ta vara på juli och jag känner i magtrakten att det kommer bli en bra månad! Bloggen brukar gå ner i relaxmode på sommaren med sporadiska uppdateringar. Men jag ser på besöksräknaren att folk troget hittar hit trots att det var flera veckor sedan jag senast skrev, det värmer att se. Ha en fin sista dag i juni, och välkomna in i juli!

Portugal

Portugal

Portugal

Portugal

Portugal

Portugal

Portugal

Portugal


:: planeringsfasen ::

Soft donegal tweed

Tusen tack för alla kommentarer för den broderade stolen. Jag blir alldeles varm i hela kroppen och så otroligt glad för era fina komplimanger att jag inte riktigt vet vart jag ska ta vägen. Jag läste i senaste numret av tidningen Hemslöjd om Knut Östgård (känd som hemslöjdskonsulent, begåvad täljare/slöjdare och kursledare) att han under 1980- och 90-talet var inne i en frenetisk period då det enda han ville göra var att spendera tid i verkstan och slöjda, slöjda, slöjda. Det riktigt klack till i mig när jag läste de där raderna. Det kändes som att han beskrev mig. Ständigt finns det tankar och idéer på olika projekt och när jag blundar kan jag se nålen som dras genom tyget, sländan snurra eller nålbindingen framför mig. Det finns så mycket skapandekraft i kroppen som bara väntar på att få komma ut.

I det läget är jag nu. Stolprojektet är avslutat och nya äventyr väntar. Det är en planeringsfas och jag kan inte bestämma mig hur äventyret bäst ska läggas upp för maximal effekt. Ska jag börja med koftan Slanted Sleeven av garnet som jag fick av Tant Kofta? Eller sticka något av mitt alldeles eget spunna garn? Eller börja ett nytt broderiprojekt genom att sätta saxen i det nya klädet som Hedvig och jag sambeställt från Harry Hedgren?

egenspunnet garn

Egenspunnet garn

Egenspunnet garn

Kläde

:: den broderade stolen ::

broderad stolbroderad stolSå blev den färdig, den broderade stolen. Det blev en gladstol som man blir på gott humör av att titta på. Pengamässigt har det inte kostat mycket att göra om stolen eftersom stolen köptes begagnad för 4 år sen, jag fått tyget av mamma (som köpt det billigt på en möbelbutik) och garnet är från stashen. Däremot tar det ju tid att brodera, och en hel dag att klä om stolen. Men resultatet är så värt! Att det nu finns en helt unik stol hemma är smått fantatastiskt. De danska prickiga enhörningarna är mina favoriter, jag tror bestämt att de kommer dyka upp på fler broderier i framtiden. 

Att brodera i möbeltyg är något av ett slitgöra för fingrarna eftersom det är så tjockt och tätt, men för att det ska bli en hållbar sittmöbel är det värt det. Att klä om en stol var också en utmaning, ibland är det bra att man inte vet vad man ger sig in i för då skulle man kanske aldrig försöka. För ryggstödet gjorde jag av med ungefär 3 gånger så många häftklammrar som slutligen hamnade i träet. Det böjda träet svarade nämligen dåligt mot häftpistolen. Jag blev helt slut när jag väl var färdig med häftpistolen, som ett mindre gympass där jag i dålig arbetsställning och med full fokus medan jag sköt häftklammr. Nu kan jag vila ut i min nya stol.


broderad stol

broderad stol
broderad stol
broderad stol
broderad stol

broderad stol


:: lördagsgodis från Tant Kofta ::

Soft donegal tweed

För några veckor sen trillade mitt byte med Tant Kofta in. Och vilket byte alltså, mustigt senapsgult Soft Donegal Tweed som jag redan bestämt ska bli en kofta av. Jag stickade min blå Deco-kofta i samma garn så jag vet redan att det är härligt att sticka i och ha på sig. Utöver det fina garnet hade Lotta också packat ner två stuvbitar av Harris Tweed. Tyget är handvävt och kommer ursprungligen från ön Harris i Skottland har jag lärt mig hos Kerstin - Där framme i Ölserud.

Soft donegal tweed

Soft donegal tweed

tweed

tweed

tweed
socklapp Inte nog med det. Fyra sorters knappar (kolla in de små rombformade knapparna i pärlemor!) och en så kallad sockblanks som är en stickad remsa som Lotta färgat och som man repar upp för att sticka sockor av. Min skiftar i färg från mossgrön, skogsgrön till himmelsblå som en vacker sommardag. Stort tack Lotta för det fina bytet, du vet hur man gör en Elin glad!!


sockgarn