:: ulligaste Totoro ::

Totoro-vantar

Min systerson fick Min granne Totoro i julklapp, så efter en hel julhelg trallandes på Totoro-melodin  (ivrigt påhejad av mig) kom jag på att jag skulle sticka Totorovantar till honom i födelsdagspresent. Ett alldeles lagom stort projekt för mig att öva tvåfärgsstickning (jag behöver öva mycket märker jag) och en fin gest eftersom vi såg filmen tillsammans.

Mönster: Norwegian Totoro mitten
Garn: Kampes och luddiga Ullgarn Extra1
Stickor: 2,5mm (mudd) och 3mm (vante)

Totoro-vantar

Totoro-vantar

:: kavelfransen ::

kavelfrans

Kavelfrans är en kul grej, man undrar ju hur människan har kommit på alla dessa finurliga tekniker. Den här typen av kavelfrans kan man både väva i en bandvävstol (brasklapp; jag har aldrig vävt själv så jag vet inte hur det går till)och slå på en kavel . Kaveln som man använder är samma sort som den där linjalliknande pinnen som man har för att göra jämna fransar på ryamattor. Eftersom kavlarna var slut på hemslöjden här i Stockholm så plockade jag isär en tumstock och tog två av dess pinnar, det gick alldeles prima. 


kavelfrans


kavelfrans

Kavelfransar på gamla dynor kan vara randiga med restgarner från broderiet, enfärgade, eller med färger som inte alls kom från broderiet. Man gjorde som man kände för helt enkelt, skön inställning tycker jag! Till min kavelfrans så valde jag ut fem av färgerna från dynan, eftersom dessa garner har jag mycket av och för att de är vackra ihop. Den färdiga kavelfransen är lite oregerlig så man måste vara snäll mot den och inte ha bråttom. Först nåla fast den, sen tråckla, sen sy fast den på maskin och sist vändsyr man fast den tillsammans med bakstycket.

Sugen? Ragga upp en kavelfranskompis (man måste vara två personer). Se filmen från Slöjd i Skåne om hur man gör kavelfrans och läs beskrivningen.

kavelfrans

:: liten broderad mössa ::

Broderad mössa

En liten broderad mössa i Dala-Floda-stil har länge stått på min vill-göra-lista. Mönstret hittade jag i boken Yllebroderier. Jag blev dock ganska besviken på mönstret eftersom mössan som enligt boken ska passa en två-åring inte passade syrrans 1-åring (som iofs har ganska stort huvud). Och. Att mittstycket var 3 cm för kort så att jag blev tvungen att skarva. I boken står det att man vid sömmarna ska få  "hållning" på tyget. Men att sträcka ut stumt ylletyg 3 cm förstår jag inte hur det ska gå till.


Broderad mössa
Nåja. Trots allt så är jag väldigt nöjd med den lilla mössan och tycker verkligen att den blev gullig. Mönstret till påfågeln har jag tagit från ett traditionellt mexikanskt textilmönster från Otomi. Mönstren från Otomi är helt underbara med en massa knasig hjortar, fåglar och andra djur - precis sånt som jag älskar att brodera. Nu när jag redan snott mönster från en rik textilskatt passade jag på att broderad dalakurbits på skånskt vis. Det funkade riktigt bra med två cross-over ihop.


Broderad mössa

Broderad mössa

Riot Yarn har sagt att hon vill öva på att sy snedslå. Här har jag gjort egen (dubbelvikt) snedslå. På Broderikaféet har jag nämligen fått lära mig att dubbelvikt snedslå blir stadigare och lättare att få snygg. Jag syr först fast bandet från rätsidan så att den snygga maskinsömmen hamnar där. Därefter viker jag in snedslån och syr fast den för hand. Så gjorde jag även på grytlapparna.


Broderad mössa


broderad mössa

:: den färdiga tiger- och lejondynan ::

Lejon- och tigerdynan


Tänk att nu är den helt färdig. Min fina Tiger- och lejondyna, jag är så glad för den och den trivs bra i soffan tillsammans med de andra dynorna. Det gick ganska snabbt när jag ritade mönstret och då  kändes det som att kransarna, mittenmotivet och allt broderi däremellan inte riktigt hörde ihop. Men någon gång under resans gång så ändrades intrycket. Jag tror att det är den roliga inramningen med cirklar och kavelfransen som avslutning binder på något sätt ihop alltsammans till en härlig mischmasch. Det är också roligt att den andas tradition och typiskt skånskt men att det ändå tydligt känns som 2000-tal, inte 1800-tal. Det är svårt att sätta fingret på vad som gör den modern eftersom jag återanvänder både traditionella färger och former.
Lejon- och tigerdynan
Jag var ute ganska tidigt på morgonen och fotograferade jynnet så kombinationen av molnigt morgonljus, skarpt vit snö och väldigt starka färger har gett en lite konstig färgåtergivning. Bilder med bättre färg kan man kika på i ett äldre inlägg



Lejon- och tigerdynan

Lejon- och tigerdynan

Lejon- och tigerdynan

:: stackars alla killar utan färgglada raggisar ::

Regnbågssockor

Färgskalan på dam- och herravdelningen skiljer sig åt rätt markant. Ofta hittar jag snygga basplagg på herravdelningen som jag önskar skulle passat mig. Tjejkläderna är ofta uppiffade med detaljer som jag inte alls vill ha. Motsatsen kan ju också vara tråkigt. Färgglada randiga sockor i merinoull finns det gott om för tjejer, men killarnas strumpor är alla i dystra färger. Ack denna uppdelning mellan män och kvinnor.

Jag skickade en beställning med syster när hon skulle på Syfestivalen i höstas. Regnbågsgarnet från Zauberball som jag önskat var tyvärr slut så det fick bli nästan-regnbågs-garn-sockor. De är stickade i tå-upp-modell eftersom jag inte visste hur mycket garn som skulle gå åt. Tänka sig att 100g garn räckte till sockor i stl 47, det blev till och med lite garn över.

Garn: Crazy Zauberball
Stickor: 2,5 mm
Mönster: Tå-upp-socka,  68maskor vid resåren

Regnbågssockor

Regnbågssockor

:: hemslöjd och fika ::

yllebroderi

Igår kväll när jag kom hem var jag dödstrött efter jobb och träning. Idag var det min tur att vara fixa fika, ställa i ordning och städa på hemslöjden, så någon sovmorgon fick jag inte. Den sega trötta  lördagsmorgonen vände snabbt och blev till en riktigt trevlig dag. Att fixa fika är sannerligen inte någon betungande arbetsuppgift och så fick jag sitta hela dagen och prata med stickande damer som gick kurs för Lotta och Madelaine, aka 2stickare. Broderiet fick följa med, ett nytt och lagom litet mellanprojekt medan jag klurar på vad nästa projekt ska bli. Nu ska jag ha en skön lördagskväll under filt.


yllebroderi

:: schattérsöm ::



The stitch from hell som en kursdeltagare kallade schattérsöm, ser inte svårt ut när man läser beskrivningar i broderiböcker men många tycker att det är det svåraste stygnet i Skånskt yllebroderi. Det kräver lite övning att få det att flyta på. Det går ut på att man täcker en yta genom att variera korta och långa stygn. Jag brukar jobba fram och tillbaka och på så sätt jobba mig uppåt. Här är en liten film som jag gjorde under semestern.

:: kurstips ::

Eftersom Slöjdhuset inte längre finns kvar här i Stockholm så ska jag i vår ha kurser på SV. Både armband och Skånskt yllebroderi som vanligt. När jag var i Skåne över julen passade jag på att åka på utflykt till Citadellet i Landskrona där Hemslöjdsbutiken ligger. Det shoppades både för min egen höga nöjes skull och en del material som jag behöver till kurs i skånskt yllebroderi. Lustigt nog så kom jag hem med mycket garn i gul-orange-röd-rosa-skalan.

På Stockholms läns hemslöjdsförening har har vi dragit igång vårterminens schema. Det blir slöjdkafé en måndag i månaden som vanligt, och prova-på-lördagskurser. På lördagskurserna försöker vi ge ett blandat utbud av roliga tekniker, både hård slöjd och textil. I februari kan man till exempel lära sig slå frivoliteter med Handarbetaren och i mars kan man lära sig spinna på slända, något som jag länge velat testa.





:: den årliga grytlappen ::




En eftermiddag under semestern när resten av familjen var i parken och matade ankorna passade jag på att ta fram symaskinen och sydde två par grytlappar. Många av föräldrarnas grytlappar är sydda av mig genom åren och många ser minst sagt anskrämliga ut, både på grund av lång tids användning och inte minst för att de är så fult sydda. Alltså, in med nya grytlappar i utbyte mot ett löfte att gamla fula skulle kastas.

Gillar det enkla i att ta en gammal handduk mellan två tygbitar (en gammal duk inköpt för 25 år sedan till pappas 40-årskalas berättade mamma). Sy några linjer tvärs över. Klipp kanterna jämna. Sy fast snedslå. Sy in snedslån för hand, gärna framför tv:n. Förra julens grytlappar kan beskådas här.

Ps. Ni ska veta vad tokglad jag blir för alla kommentarer om tiger- och lejondynan


:: tiger- och lejondynan ::

 tiger- och lejondynan

Julledighetens nackspärr till trots så kunde jag brodera utan att det gjorde allt för ont. På fotot ovanför ser ni hur man gör för att spänna ut yllebroderier. När det är fastnålat så lägger man lätt fuktade handdukar ovanpå och låter dem torka tills broderiet är slätt.

Utan bården gav den ett ganska spretigt uttryck i mina ögon men när bården med de slingrande åttorna och stjärnor inuti blivit broderad så kände jag att den band ihop broderiet på det sätt som jag hoppats att den skulle göra.

 tiger- och lejondynan

 tiger- och lejondynan
Jag har använt stygn som är vanliga i skånskt yllebroderi, det är inte så många stygn som man varierar mellan men man kan använda dem på olika sätt vilket ger ganska stor frihet ändå. Tigern och lejonet är broderade i klyvsöm och knutar i lejonets man. Huvudena har jag broderat i stygn som går runt runt för att förstärka huvudets form. Kransarna är gjorda med motställda stjälkstygn med små spretiga blad i gult och rött.

 tiger- och lejondynan

 tiger- och lejondynan

Gubben och gumman är mestadels broderade med schattérsöm medan blommor och blad för det mesta är plattsöm. De små blå-rosa blommorna är öglestygn med en knut i. Monogrammet och årtalet har jag sytt med stjälksöm och dekorerat med korsstygn.

Nu ska den så klart monteras till en dyna men mina tankar går redan runt kring nästa broderiprojekt.

 tiger- och lejondynan

:: nyårskrönika 2013 ::

raglantröja

Ett nytt år har det blivit, 2014 ska man nu vänja sig vid att säga och skriva. För mig har 2013 varit ett bra år både privat, på jobbet och inte minst på handarbetesfronten. Planeringsarbetet inför fältsäsongen med flera resor till Abisko under sommaren var både kul och tufft och jag har lärt mig mycket av de erfarenheterna.

De senaste åren har jag lärt mig och utvecklats massor inom mitt handarbete eftersom jag lägger mycket tid på det och testar mig fram med färger och former. På samma sätt som erfarna stickerskor stickar snabbt så broderar jag snabbare och med säkrare hand. Utöver en hel massa små broderier som glitterbältet, mobilfodral, tiger-påsar och armband så har jag broderat tre dynor i yllebroderi och har en fjärde på gång. På stickfronten har jag också lärt mig en del nya grejer, som att sticka en raglan-tröja uppifrån och ner efter egna mått, sticka halvmånesjal och att sticka raggsockor från tårna.


glitterbälte

I våras blev jag invald i styrelsen på Stockholms läns hemslöjdsförening för att jag ville lära hur en hemslöjdsförening drivs och framförallt för att jag vill bidra till att bidra till utvecklingen av denna fantastiska organisation. Inom hemslöjden har jag gett broderikurser både i Stockholm och i Jönköping.

När jag ser tillbaka på handarbetesåret 2013 som mitt mest produktiva år någonsin har jag svårt att se hur 2014 ska kunna fortsätta i samma riktning. Men jag tror och gissar att det börjar röra sig på ett nytt sätt. Tack vare det textila kontaktnät som jag har här i Stockholm så inleder jag nu ett stort (och långsiktigt) broderiprojekt som ska vara med i en konstutställning sommaren 2015. Det är ännu i startgroparna och förmodligen hysch hysch så vi får se hur det utvecklar sig.

Gott nytt 2014 önskar jag er, hoppas ni vill fortsätta följa mig även detta år!
/Elin
mobilfodral

tiger


sjal

fågeldynan

Elin broderar

folkdräktströja
Lejonborgen

Hexagonkudden

Fågelparaden

Sofias broderade porträtt

Vantar lyfta maskor

Tiger och Lejon-dynan