:: ett statement mot det förkastliga konsumtionssamhället ::

Gatukonst



Textil är ett avfallsslag som till stor utsträckning speglar vår konsumtion. 2008 var inflödet av kläder och hemtextil till Sverige totalt 131 800 ton, vilket blir nästan 15 kilo per person. Av dessa går cirka 8 kilo till förbränning, 3 kilo går till välgörenhet och resten lagras (exempelvis i garderober) eller genomgår annan avfallsbehandling (exempelvis via en återvinningscentral). Av det som samlas säljs ungefär 0,3 kilo inom Sverige, resten exporteras eller skänks till välgörenhet utanför landet. Källa: Naturvårdsverket

Efter att ha läst Frida Arnqvist Engström inlägg om #minifashionprotest och textilindustrin väcktes min ilska mot konsumtionssamhället, textilindustrin och vår bristande förmåga att gå från fakta till handling. Jag strävar efter att handla så mycket som möjligt av mina kläder second hand och jag hoppas att de som ser mitt inlägg i debatten får sig en tankeställare och börjar göra detsamma.

Gatukonst

Gatukonst

:: broderade hexagoner ::

Förstygn

Jag fick ett mejl av Madelaine Jansson (författare till boken Sticka - flerfärgsstickning med lyfta maskor) på Hemslöjden i Uppsala. Vi känner varandra från tiden när hon jobbade här i Stockholm, och ibland kommer hon med tips om roliga grejer som händer i Uppsala. Denna gången handlade det om projektet Många kuddar små. Den som ville vara med fick ett begagnat kuddöverdrag att broderara, trycka, sy, applicera på eller vad man nu ville göra. Alla kuddarna ställs sedan ut i fönstrena i Hemslöjdslokalen och läggs ut på deras blogg, där de auktioneras ut. Alla är välkomna att lägga ett bud. Pengarna skänks till Teskedsorden, som arbetar För Tolerans Mot Fanatism.

Ett lagom stort projekt att ta med på fältarbetet i Abisko och för ett välgörande ändamål. Det kändes fint, så jag hakade på och har nu skickat in mitt bidrag.

förstygn
Jag hade inte någon tid till att förbereda mönster eftersom jag fick kudden två dagar innan jag åkte iväg, så jag såg mig runt omkring hemma och ögonen föll på en hexagonmall i papp som jag använt till mitt lapptäckesprojekt. Kan man brodera hexagoner, undrade jag. Förstygn är en teknik som jag tycker är vansinnigt effektfull och snygg, och som samtidigt är så otroligt  enkel. Hexagonerna ritade jag upp med blyerts och sedan var det bara att köra igång. Färgerna framträder inte lika mycket som jag hade trott att det skulle göra, så först blev jag lite besviken, men efterhand som fler hexagoner kom på plats blev effekten ändå tydlig. Nöjd!


kudde

förstygn

:: egen tvål ::

Tvål

Precis innan jag åkte på fältarbete i Abisko så gjorde jag tvål tillsammans med min kompis Camilla. Jag har fått hemgjord tvål av både mina föräldrar och min syster som har gjort sin egen tvål de senaste två åren. Nyfiken som man är ville jag så klart prova att göra min egen. Förvånad över att det är så få basingredienser som behövs; fett, vatten och kastiksoda.


Tvål

Vi hittade och enkla recept på Tvålkökets hemsida, på hennes blogg visar hon också bilder och beskrivningar på hur hon gör tvålen och olika experiment. Vi ville ha grön och gul tvål med bergamott- och eukalyptusdoft, men så värst mycket färg fick inte färgen eftersom olivoljan verkar ha så mycket pigment i sig själv. Efter några veckors mogningsprocess då vatten ska avdunsta och förtvålningsprocessen avslutas så är tvålen färdig att användas. Väntar med spänning!


Tvål

Tvål


:: Abisko när det är som vackrast ::

Abisko

När den förra resan i augusti med fältarbete i Abisko kändes jobbig med motgångar och lite ensamhet så är den här septemberturen tusen gånger bättre. Så här på säsongens tredje och sista fältomgång har fått rutin på mätningarna och jag känner mig säkrare på min sak. I tiden mellan resorna har jag hunnit gå igenom en del av datan från mätningarna och sett att allt ser bra ut. Hösten är härlig och vädret växlar mellan kyligt, solvärme, dimma, regn, hård blåst och lite mer solglimtar.

I augusti fick jag tips från en naturfotograf om hur man ska tänka komposition, redigering, råformat och andra kameranyttigheter. Jag försöker ta till mig de nya kunskaperna och går på små fotoexpeditioner medan mätningarna pågår. Väl hemma experimenterar jag i Lightroom och oh-ar över hur man kan rätta till misstag som gjort och hitta det där lilla extra och vackra i bilderna.


Abisko


Abisko

Efter nästan en vecka här i Abisko är det dags att avsluta arbetet idag, plocka in dataloggrarna som samlat in data åt mig hela sommaren. Imorgon åker jag med tåget till Kiruna, vidare med buss till Nikkaluokta därifrån vandrar jag de 24 km till forskningsstationen i Tarfala. Där stannar jag bara en dag för att paketera ihop vattenprover och sådant innan jag vandrar tillbaka ner till Nikksluokta igen och åker hem till Stockholm. 


Abisko

Abisko

Abisko

Abisko

Abisko

Abisko
Abisko


Abisko

Det är lätt att glömma bort hur långt norrut Abisko ligger. Nu har det gått så pass lång tid att jag glömt bort allt det där som jag inte visste innan jag kom hit första gången. Mellan tummen och pekfingret på fotot sitter en nål som markerar Abisko, nära norska gränsen och nästan längst väster ut på den 7 mil långa Torneträsk (Sveriges andra djupaste sjö). Första gången jag åkte hit hade jag inte alls koll på att det faktiskt är en liten by här, där cirka 100 personer bor året om. Det finns två tågstationer, en forskningsstation och en STF-turiststation. Norrmännen vallfärdar hit för att köpa mat på den smått exotiska Lapporten Supermarket (dvs kött, kött, godis, läsk).

:: här bor jag ::

hemma

Nystädat. I hela lägenheten. Samtidigt. Trots att lägenheten endast består av ett rum, ett minikök, badrum med stockholmsdusch och en hall, så är det sällan jag städar allt samtidigt. För det är så himla tråkigt. Istället punktstädar jag. Det går till som så att man städar den del av lägenheten som är mest skitig. Himla praktiskt.

Jag skrev ju in blogginlägget om täljhästen (som står längst in i hörnet bakom matbordet) att det är mycket mönster, färger och brokigt hemma hos mig. Ida tyckte inte att det märktes på bilderna, och det ger jag ju henne rätt i. I samma veva så städade jag faktiskt hemma. Det händer ju trots allt att jag gör det. Då passade jag på att leka hemma-hos-fotograf hos mig själv.

hemma

När jag är hemma så spenderar jag väldigt mycket av min vakna tid sittandes i lampans sken i det bortre soffhörnet. Det är där allt handarbete går av stapeln. Vanligtvis är hela soffbordet fullt av diverse sy- och stickprojekt, bärbar dator, kaffekoppar, räkningar och andra papper. På byrån bakom, och framför allt mellan soffan och byrån, samlas alla min projekt  som jag inte sysslar med just i stunden i en stor hög. Krönta lejon, den allra största ågedynan i mitten, bor vanligtvis vid kortändan i sängen eftersom man inte får plats att sitta i soffan annars.

Lägenheten är en bostadsrätt på Kungsholmen i Stockholm som jag hyr i andra hand. Nu har jag bott här i tre år och är inne på mitt fjärde år. Det går knappt att beskriva vilken tur jag hade när min kompis jobbarkompis skulle flytta utomlands i två år - vilket sen förlängdes ett år, och sen ett år till. Lägenheten uthyrs delvis möblerad och tjejen jag hyr av har så klart fyllt hela källarförrådet så allt jag äger måste få plats i lägenheten. Tur att det är en stor walk-in-closet. Tur också att hon och jag har ungefär samma smak när det gäller inredning så att våra möbler passar ihop. Böckerna fick jag dock rensa hårt bland för att allt skulle rymmas i en enda liten stringhylla.

hemma

:: Lejonborgen anno 2013 ::

Lejonborgen

Här är den, Lejonborgen. Äntligen har den en innerdyna och får den pryda sin plats i soffan efter att ha legat färdig i sykorgen ända sedan slutet på april. Dynan är glad och jag är ännu gladare för detta är helt klart ett av mina favoritprojekt någonsin.

Kanske minns ni att jag hittade mönstret på mittenmotivet, själva lejonborgen, i en bok om flamskvävning som jag kopierade av, förstorade upp och anpassade till yllebroderi. Jag har skrivit en del om hur mönstret kom till tidigare, så ni som är nyfikna om det kan läsa här.

Till er som är sugna på att göra egna mönster vill jag tipsa om att titta mycket på hur gamla dynor ser ut. Ta en titt i Hemslöjden Skånes nätbutik och se vilken typ av motiv som du tycker om. Sen kan du plocka motiv här och där; jag inspireras både av gamla textilier och moderna tygtryck, tills man fått ihop en helt egen. Dynor med blommor som enda motiv tycker jag ofta är ganska tråkiga, men det finns ju massor av djur, hus, människor, änglar och andra roliga motiv att stoppa in. Jag ritar och suddar om och om igen, klipper ut pappersmallar som jag flyttar runt och så till slut har man ett färdigt mönster.

Fler bilder på processen och broderiet hittar ni här:
Mönsterritning
Prickning
Lejonborgen del I
Lejonborgen del II
Lejonborgen del III
Lejonborgen del IV
Lejonborgen del V - med många närbilder på det färdiga broderiet

Lejonborgen

Eftersom Elins signum och Pärlstickare var nyfikna på hur jag jag väljer stygn när jag broderar tänkte jag berätta lite om det.

I skånskt yllebroderi täcker man stora ytor och det kan man göra med flera olika typer av stygn - ensidig plattsöm och schattérsöm är de klassiska "yttäckarna", men i yllebroderi syr man ofta rad efter rad med stjälksöm eller klyvsöm för att täcka stora ytor. Lejonen är sydda i klyvsöm, det ser man tydligt här. Klyvsömmen passar bra på lejonen eftersom strukturen påminner lite om päls och man kan lägga stygnen så att de följer kroppsdelarna.


Lejonborgen


På bilden ovanför kan man se några vanliga stygn. Den gula blomman är broderad i ensidig plattsöm  det är vanligt på små blommor - ibland blir stygnen som en blandning av plattsöm och stjälksöm. Den vita blomman är broderad i schattérsöm med knutar i mitten, schattérsöm är fungerar jättebra när motivet "växer" utåt. Stjärnan med de vita piggarna är broderad i ensidig plattsöm. Plattsömmen funkar bra på stjärnan eftersom det är små ytor som ska täckas (för kort sträcka för schattérsöm).


Lejonborgen

Blomblad och blad broderas nästan alltid i ensidig plattsöm, som man kan se på bilden här ovanför. Stammen på blomträdet är gjord med motställd stjälksöm, det kan ge effekt att lägga stjälksömmen åt olika håll eftersom den annars alltid broderas åt samma håll.

För många motiv funderar jag inte så mycket på valet av stygn utan syr så som man gjort på gamla dynor, så är det till exempel för tulpanerna här ovanför. I boken Yllebroderier, på digitalmuseum och Kulturens digitalmuseum (sök på jynne och åkdyna) kan man se många hur gamla dynor är broderade.


Lejonborgen

Stjärnan i hörnet har jag broderat med långa stygn av ensidig plattsöm, det passar bra eftersom stygnens längd och riktning liksom förstärker stjärnans mönster. Våga ta långa stygn! Flera centimeter långa kan de längsta vara, och de ska täcka tyget så att inget svart syns bakom.

Yllebroderiet monterade jag med tygduskor i hörnen och med röd vadmal som bakstycke i två delar. Den stängs alltså med hyske och hake baktill vilket gör att man kan ta ut innerkudden. 


Lejonborgen
Lejonborgen









:: den randiga sjalen ::

sjal

Tack tack för alla era fina kommentarer om mitt yllebroderi. Ni ska tro att jag blir glad! Ganska ofta när jag ska göra ett blogginlägg så får jag tunghäfta och vet inte vad jag ska skriva. För det mesta så känns det som att bilderna talar för sig själva och att jag (som verkligen inte är någon skrivare) inte har något att tillföra. För att göra skrivprocessen lättare vill jag fråga er vad ni roas av och vad som är intressant att få reda på om till exempel ett broderi. Tar tacksamt emot alla tips!

En mysig enkel sjal är klar. Slätstickad med ränder, samma mönster som den jag stickade i våras fast då med melerat garn. Den har fått flytta hem till en jobbarkompis som själv inte handarbetar och som blev blev väldigt glad för en handstickad sjal.

Mönster: Mordor
Stickor: 3,5 mm
Garn: 2-trådigt stick- och plädgarn från Sätergläntan

sjal

:: fågelparaden anno 2013 ::

skånskt yllebroderi

Ibland blir man förvånad över sig själv. Så är det nu. Hur tusan kunde jag brodera färdigt en dyna på bara en månad? Det är extra roligt att brodera mönster som jag ritat själv, en riktig lycka att bygga på stygn efter stygn och se broderiet växa fram. Beroendeframkallande!


skånskt yllebroderi
 skånskt yllebroderi
 
Våtsträckningen är klar så nu återstår det att sy ihop dynan att välja vad som ska pryda hörnen. Jag som oroade mig för att den inte skulle bli färdig till min systers födelsedag i slutet på oktober, och tänkte att att då kan hon ju få den i julklapp. Nu verkar ju oron högst obefogad. Synd bara att det roliga tog slut så snabbt.

 skånskt yllebroderi
skånskt yllebroderi

skånskt yllebroderi

skånskt yllebroderi