:: randigt ::

raggsockor

Raggsockorna är färdigtickade, likt en massiv men lite dov färgkaskad värmer de mina fötter. Långt ifrån det snyggaste garnet som jag stickat av, men sockorna gör ju ändå jobbet och det är jag nöjd och glad för. Extra höga skaft fick de, dels för att garnnystanet var väldigt stort, och dels för att det är snyggt till kjol. Och en sent blommande vit amaryllis för att balansera upp mot all färg.

Mönster: eget
Stickor: 2,5 mm
 

DSC03072

:: täljhästen ::

DSC03140

Kursen på Nääs var en täljhäst-kurs, en kurs i att bygga täljhäst. Va? Jo jag säger då det, ja. Visst håller jag då och då i både såg och hammare, men att stå vid en snickarbänk har jag inte gjort sen jag gick i högstadiet i slutet av nittiotalet. Fasen vad roligt det är! Vår kursledare Knut Østgård (medförfattare till Slöjden börjar i Skogen) kom med en massa bra lärdomar under kursen gång så utöver själva slutprodukten är jag också en massa kunskap rikare.

DSC03157

Älskar hyvelspån!!

DSC03162


DSC03171 

DSC03205

Slöjdsalen i sig är helt underbar. Stora fönster på bägge sidor ger ett härligt ljus så här i slutet på vintern. Väggarna pryds av gamla verktyg och klokskaper och tips om de bästa arbetsställningarna. Grundaren Otto Salomon var själv dålig i ryggen och var därför väldigt mån om att den korrekta kroppshållning  skulle följas, annars kunde man få både sned rygg och sneda ben, vilket också skulle illustreras så klart. Inget går upp mot avskräckande exempel. Finfina tips som man bör följa även idag.

Arbetsställning vid täljning

skräckexemplet

min täljhäst

Nu har jag lärt mig principen i hur man bygger en täljhäst. Eftersom kursen bara varade i två och en halv dag så blev det till att bygga den av plankor från brädgården. Jag tänker måla den i en grann färg så att den passar in i min lilla etta här i Stockholm. Någon sommar i framtiden ska jag bygga en täljhäst till som får bo i stugan, då ska jag börja från början med att hugga ner en björk. 

Summa sumarum, en riktigt härlig kurshelg. Jag har anmält mig till en kurs i tampade näverburkar i höst och jag hoppas innerligt att det inte kommer något i vägen för att gå på den.

Ps. nu saknas bara en bandkniv, så om du har en som ligger och skräpar hemma så är jag helt klart intresserad!

Täljhästar

: en kurs på Nääs ::

Nääs

Första gången jag hörde talas om Nääs slott och slöjdkurserna på Nääs var någon gång under 2009. Berättelserna om denna plats, atmosfären och kunskapen, det lät så fantastiskt att jag visste att jag helt enkelt måste gå en kurs här. Och så kom den dagen då jag äntligen skulle få se och uppleva det själv.

Nääs

Jag kände till att det getts slöjdkurser här länge, men jag visste inte på långväga att Otto Salomon som grundade Slöjdlärarseminariet 1874 var så viktig för slöjdpedagogik både i Sverige och internationellt. Otroligt häftigt alltså! Mängder med lärare kom hit från hela världen för att gå sommarkurser och vidareutbilda sig inom både textil- och hårdslöjd. Genom sina skrifter om slöjdpedagogik spred han begreppet sloyd i världen.

Nääs

 

Nääs

Det var dock mer än bara arbete vid snickarbänken. Lek, dans och idrott var en viktig del av pedagogiken så männen och kvinnorna gymnastiserade och hade sig varenda dag. Snacka om en klok man! Sånt här har vi under de senaste åren blivit medvetna om igen, ibland är vi människor bra på att återuppfinna hjulet. På området står flera stora träkåkar från slutet på 1800-talet, några är till för gymnastik, andra har balsalar på nedervåningen och sovrum på ovanvåningen, en bakstuga (av sten) och så vidare.

 

Nääs

Det fick bli ett inlägg bara om Nääs, så får ni se vad jag gjorde där imorgon!

Nääs

Nääs

:: elins nya cykel ::

cykel

Jag har köpt en ny cykel. Den är grön och fin och så säger det svisch när jag cyklar. Aldrig hade jag kunnat tro att det var så roligt att cykla på en riktigt bra cykel. Jag plöjer fram genom snömodd och plingar för fullt på dem som går på cykelvägen. Samma mönster som förra cykeln.

cykel

cykel

cykel

:: lejonborgen del I ::

lejonborgen

Så här ser det ut när jag fört över mönstret från det transparenta skisspappret till klädet. De små hålen i pappret fungerar som en schablon och ger prickade linjer som jag broderar efter. Precis som på ett broderi som du köper i affären. Överföringen gick smidigt och smärtfritt, men det var allt lite pirrigt innan jag lyfte bort pappret för att se hur trycket blivit.

lejonborgen

lejonborgen

Av ren nyfikenhet så kollade jag runt på nätet för att se om jag kunde hitta bilder på åkdynan där jag tagit mönstret på lejonborgen ifrån. Det blev vinst på en gång! Både på Digitalt museum och på Kulturens online-arkiv så hittade jag bilder. Tänk vad grymt det är att kunna sitta hemma i soffan och leta i våra museers arkiv. Två av dynorna har dessutom nästan exakt likadana lejon som jag ska brodera, den tredje flamskdynan har en jättekul variant på lejon som jag aldrig sett förut. Himla snyggt med den kornblå bakgrunden! Alla tre dynorna är kantade med kavelfrans så det får nog bli det på min dyna med.

Jag hade redan tänkt att min borg skulle gå i rött, så det var himla kul att se färgbilder de röda lejonborgarna på de gamla dynorna. Det blir så otroligt mycket lättare för mig att välja färg när jag ser exempel på färgställningar framför mig. Igår kväll satte jag nålen i tyget för första gången, det var en riktigt härlig känsla må ni tro.

AntikV-Engzell-lejonborgen
Detalj från agedyna med motivet Lejonborgen, två varulalejon flankerarborgen som omges av träd, blommor och fåglar, från 1700-talets senare del. Foto: Anders Norrsell. Källa: Antikvärlden

digitalmuseum-lejonborgen
Åkdyna i flamskväv, oblekt linvarp, botteninslag av svart ullgarn. Motiv ""Lejonborgen" med 2 heraldiska lejon kring en borg eller slott med torn och tinnar, kring detta strödda blommor och flygande fåglar, omramat av en blå sicksackbård, mönstret är i övervägande rött med klart gult, grönt och vitt samt något blått.I kanten insydd yllefrans i broderiets färger. Understycke av röd vadmal.
Produktion: 1790, Tillverkare: Olsdotter, Bengta
Tillverkningsort: Skåne, Skytts hd, Anderslöv
Foto och källa: Digitalmuseum

kulturen-lejonborgen
Lejonborgen. Slott flankerat av två lejon. På var sida träd med fåglar och blommor. Baksida med röd vadmal. Kavelfrans 2 cm. Förvärv till museet: 1883. Foto och källa: Kulturen

:: många fåglar små ::

fåglar

Ibland på broderikaféet när jag inte haft något bra projekt att ta med mig så har jag broderat på dessa små lappar som någon gång ska bli en skarvsömsdyna. Jag broderade ganska många lappar med lite olika blandade motiv (ganska många fåglar). Fast när jag visade dem för Maria på broderikaféet häromveckan så stod det plötsligt klart att det måste bli en dyna med bara fåglar. Då tände jag till på riktigt och gick hem och broderade fler fåglar.

fåglar

nålen

Nu har jag kommit ungefär halvvägs, tror jag i alla fall för jag har inte bestämt mig för hur stor den ska bli än. Fåglarna ser ju inte riktigt kloka ut, och det är just det som är så roligt. Jag bara plockar upp en garntåt ur högen och kör på liksom. Lite som broderiets motsvarighet till mormorsrutor.

fåglar

fåglar

:: kärlek ::

hjärta hjärta

Idag är det som bekant Alla hjärtans dag. Därför vill jag ta tillfället i akt att sända tillbaka lite av den kärlek som jag får av er. Jag blir så himla glad av varenda en av kommentarerna som ni lämnar och jag ser ju (ja jag tjuvkikar på er ibland) att det finns ni som bara gillar att kika in i det tysta. Ni får en skopa virtuell kärlek allesammans. Det känns så himla fint att jag kan dela med er sånt som jag gillar mest och bäst. Min kärlek till handarbete och slöjd. Vad vore livet utan?, det vill jag inte ens föreställa mig.

ps. jag har ärvt vaniljhjärteformar av farmor.Visst är de fina! Har aldrig ätit, och definitivt aldrig bakat vaniljhjärtan, men någon gång ska ju vara första så varför inte idag.

hjärta hjärta

:: broderikaféet flyttar till Slöjdhuset ::

nålen

Den här våren testar vi nya lokaler med Broderikaféet. Med start imorgon torsdag kommer vi att ses på Slöjdhuset i Stockholm. Det blir samma tid men vi kommer nu att ses på udda veckor. För övrigt gäller samma gamla vanliga att alla som vill brodera, nybörjare som erfarna, är välkomna.

Broderikaféet
När?
 
Udda veckor, torsdagar kl 18-21
Var? Slöjdhuset, Sabbatsbergsparken, Stockholm

:: prickning ::

prickmönster

I lördags var jag och klättrade. Vi har hela klättergänget haft ett ganska långt uppehåll under december och januari, när vi nästan inte klättrat alls. Så nu när vi börjar komma igång igen så känns det i axlar, armar och fingrar. I lördags körde jag och min kompis på och klättrade på vår maxnivå praktiskt taget hela tiden så på lördag kväll när jag kom hem så var jag rejält mör i kroppen. Det blev inte bättre av att jag bestämt mig för att prickningen till mitt nya yllebroderi skulle börjas och avslutas på söndagen. Nästan hela söndagen satt jag därför stilla vid köksbordet och prickade mönstret. Stel av träningsvärk i kombination med monotont arbete som gick ut på att krampaktigt hålla i sylen i flera timmar. Ack ack ack, sen var jag stel som en glasspinne och det knakade i lederna. Tur att mitt favoritträningspass går på söndagskvällar på Friskis så att jag kunde träna bort stelheten. Handarbete och träning är en vinnande kombination som jag inte skulle vilja vara utan.

prickmönster

Jag hann precis med att föra över mönstret på tyget innan det var dags för träning. Jag blev så taggad av att det äntligen var klart att jag tog några skutt och applåderade i min ensamhet. Tyvärr hade det vid det laget blivit så mörkt ute att det överhuvudtaget inte gick att ta ett vettigt fotografi.

Det var förresten några av er som skrev att det ska bli spännande att följa mitt broderi ända från början. Vet ni vad, jag tycker det är lika spännande jag eftersom detta bara är mitt andra yllebroderi som jag ritar själv. Denna dynan är dessutom mycket större än den förra, så ni kommer definitivt få följa med när jag våndas över färg- och stygnval. Hoppas att ni har tålamod med mig!

prickmönster

:: man cyklar för lite ::

20130123_205143

Som Uppsala-student så blev det en del snapsvisor sjunga på sittningarna. En av visorna som fortfarande dyker upp i skallen ibland är cykelvisan av Povel Ramel. Favoritraden är “Vad tjänar att hyckla, tids nog får man cykla”. Så himla bra alltså! Fast jag gillar ju att cykla, så jag hycklar ju faktiskt inte. 

Man cyklar för lite,
man röker för mycket,
och man är fasen så liberal
när det det gäller maten och spriten.
Jag borde slutat för länge sen,
men denna sup är för liten.
Vad tjänar att hyckla,
tids nog får man cykla!


20130123_223904

Jag hittade en korsstygnscykel på Pinterest (tyvärr utan referens till vem som gjort den) och tänkte att den måste jag bara testa, så jag kopierade av den på ett rutpapper (la till pedaler) och prickade upp den på ett akvarellpapper som jag snabbt dragit några penseldrag på. Det blev ett lagom enkvällsprojekt som jag gav bort till en riktigt cykelnördig jobbarkompis.
'
20130124_083153

:: glitter runt livet ::

glitterbälte

I Brodera på ylle! finns en beskrivning på två bälten, ett med yllebroderi och ett i grannlåt som Anna Wengdin kallar glitterbälte. Jag ville genast göra bältet med yllebroderiet, men för att brodera det så måste jag nog ta och sätta mig ner och skissa på ett mönster, och det har jag inte gjort. Än.

glitterbälte

Ett glitterbälte däremot, det var lättare att bara sätta sig i soffan med alla band, paljetter och vadmalsbitar som huset förmår. Det var knappt så att jag själv fick plats i soffan. Någon timmes broderi varje kväll och så på helgen förstås, sen var det klart. Oj vad roligt det var att sy! Variationen på stygn och mönster är ganska liten, men genom att blanda färg och form på både garn, band och vadmal så blir helhetsintrycket så att det riktigt spritter i mig.

DSC03003

Jag gjorde mitt lite smalare än vad som stod beskrivet i boken eftersom jag tyckte att det var snyggare. Bältet är fodrat med svart linne och knyts i sidan med “allmogeband” som avslutas med en liten boll. Jag är verkligen glad för det, både för att det var så jäkla kul att brodera det men också såklart för att det är kul med en ny fin accessoar att ha till vardags.  

DSC03016

glitterbälte

glitterbälte

:: cirkusarmband ::

armband

Ett armband i ordets egentliga betydelse - ett band att ha runt armen. Jag känner mig fåordig idag och vet inte riktigt vad jag ska skriva om detta lilla armband i vadmal med applikationer. Det är ungefär som mina andra grannlåtsbroderier, fast denna gång har jag tänkt cirkus medan jag sydde.

pärlgarn

Sedan mamma för två år sen fyndade DMCs pärlgarn nr 8 åt mig är det helt klart ett favoritgarn att brodera med. Smidigt och fint, och i många färger. Jag har både virkat många mormorsrute-örhängen och gjort många broderier men garnförrådet verkar outsinligt. Som pojken med guldbyxor, men ut ur fickorna kommer det garn istället för sedlar.

armband