:: stick stick ::

stickning

Kommer ni ihåg de galna glittriga raggsockorna som jag stickade förra året? Det var två jobbarkompisar som varit på konferens i Wien, och båda kom hem med varsitt garnnystan till mig. Nu blir det raggsockor av det andra garnnystanet också. När jag tittar på det melerade garnnystanet så skulle man kunna tro att sockorna skulle bli lika konstigt spräckliga, men som en kompis sa när jag stickade på dem på syjuntan att det blir finare som stickat än som nystan. Och det är ju väl det.

marsma

Så här års går jag jämt runt i raggsockor, både på jobbet och hemma, så jag borde nog ha några fler att variera mellan för de blir både väldigt slitna och tappar spänst eftersom jag tvättar dem i maskin. Det finns ju en hel uppsjö av  fantastiskt vackra spetsmönstrade sockor, men sådana skulle jag inte våga ha på mig för att jag skulle vara för rädd för att slita dem. Ett sockmönster som jag länge sneglat på är broken seed stitch som liksom har det där lilla extra utan att vara extravagant. Någon gång ska det bli ett par sådana.

stickning

:: hurra för mönsterritning ::

flamskvävning
yllebroderi mönster
Jag skrev för ett tag sen att jag vill rita ett eget mönster till ett yllebroderi. Se, nu är det klart och jag är himla glad i det, särskilt lejonen! Centrummotivet har jag kopierat från en flamskåkdyna som heter just Lejonborgen, den är från 1783 och jag hittade den i bok om flamskvävning. Eftersom borgen eller snarare palatset känns så orientaliskt så ville jag få med lite den känslan i resten av broderiet också. Valet föll då på de 8-uddiga stjärnorna och tulpaner fick också vara med. Mycket inspiration hittade jag i boken Yllebroderier, genom att titta på mina dynor i skånskt yllebroderi som jag har hemma i soffan och lite modern tygtryck har också smugit sig in.
yllebroderi mönster
När jag började skissa så trodde jag att det bara var en skiss och att jag skulle göra ett original senare. Därför är måtten på pappret helt sonika sex ihoptejpade A4-ark och lejonborgen är också bara tejpad. Efterhand som mönstret växte fram så kände jag mig allt mer nöjd och så blev det till slut mitt färdiga mönster. Transparant skisspapper är inhandlat så nästa steg är att föra över mönstret till det. Fortsättning följer!
yllebroderi bok

:: sticka tröja ::

stickat

stickat

Min allra första tröja stickad efter egna mått! Efter kurs i tröjstickning uppifrån-och-ner  hos Maria Gustavsson så vågade jag mig på att ta ett garn som länge legat hemma och börja. Först med en provlapp och sedan på andra försöket blev raglanökningen bra. En vanlig marinblå baströja stickad med dubbelt garn. Varm, skön och den passar mig som handen i handsken, den har redan använts flitigt. Nästa tröja ska jag tänka till mera på kragen, nu gjorde jag en invikning som tyvärr inte ligger jättebra mot axlarna. Om tröjan inte var så svår  - men ganska långtråkig med så stora slätstickade partier – så var tydligen fotograferingen desto svårare. Antingen totalt överexponerade bilder eller så blev den mörka tröjan underexponerad. Lite fint fast det blev fel.

Mönster: Maria Gustavsson med mina ändringar
Stickor: 3,5 mm
Garn: okänt 




stickat

:: några ord på väggen ::

korsstygn
korsstygn

När man fyller 30 kan man behöva några kloka visdomsord på väggen, nej, jag menar vägen. Detta är en trettioårspresent med andra ord. Tanken bakom de båda meningarna är att de ska relatera till behovet en karta, att vara på väg någonstans. När det kommer till “Moderna visdomsord” så är det för mig är en balansgång mellan vad som faktiskt funkar och vad som bara är amerikanskt hjälp-dig-sjäv-program. Något som är som hämtat ur Oprah Winfreys talkshow. Den första tycker jag funkar riktigt bra, ja jag blev till och med riktigt förtjust i den och ska göra en likadan till mig själv. Den andra däremot väger över mot det hjälp-dig-själ-temat, så den ska jag inte ge bort. Det skulle bara kännas cheesy.

korsstygn
I don’t know the way but I’ll be there soon

korsstygn

För ett år sen sa jag att jag inte skulle skaffa Pinterest. Jag ville inte ha mer tid på kvällarna vid datorn, tid då jag istället kan handarbeta. Fast nu sitter jag här och klickar mig fram mellan bilderna och tycker det är himla kul (och beroendeframkallande). Framför allt så trodde jag inte att jag skulle bli en sån person som samlade på just cheesy citat, men vad hände? Jag säger till mig själv att det är bra för att man kan brodera dem. Men alltså hallå, det kommer jag ju aldrig att göra. Nåja, två citat broderade har det blivit i alla fall. Varav ett är fint, ganska okej utdelning.

korssstygn

Om det är någon därute som är bor i Malmö så kanske den här kartan kan roa! Jag har själv aldrig bott i Malmö, men eftersom jag kommer från Lund så har jag ju ändå lite koll på stadsdelarna och det är lite kul att jag kan se gatan där min bror bor.

DSC02893
You can go your own way

korsstygn

:: livstycke ::

livstycke

När alla julens trevliga, men lite stressiga dagar, var över så var det rätt skönt att i ensamhet krypa upp i soffan och ägna sig åt handsömnad. Ett livstycke i vit vadmal fodrad med linne och kantad med grönskiftande thaisiden. Modellen är gammal, en av de äldsta man känner till om jag förstått det rätt. Mönstret kommer från Gillis Jimheden och de inbitna vet att han är expert på handsömnad av bygdedräkter.

livstycke
livstycke

Modellen är egentlige tänkt att sy av kläde eller kattun, fast inget av det hade jag till hands, så det fick bli vadmal. Lite väl i tjockaste laget, det fick bli mycket våtpressning med strykjärnet. Men det var det värt för nu när den är klar är jag himla nöjd. Det är min allra första sömnad av ett folkligt plagg och jag kan säga att det verkligen gav mersmak. Jag är särskilt förtjust i ryggen, den är så himla snygg! Jag vill genast sy ett till livstycke i kattun, kanske ska jag beställa det här tyget. Det är svårt att välja för det finns så många fina på Durán textiles. Kan någon tipsa om andra nätbutiker som säljer kattun, eller andra fina mönstrade bomullstyger?

livstycke
livstycke

:: vårens kurser ::

armband

Nu kan man anmäla sig till vårens kurser på Slöjdhuset i Stockholm. Jag håller som vanligt en kurs i Skånskt yllebroderi och en kurs i Grannlåtsbroderi. Själv har jag anmält mig till två kurser på Nääs i år, så jag ska både bygga en täljhäst och tampa en näverburk. Det ni!

:: till den minste ::

sparkdräkt

Sista julklappen ut går till släktens minsting!

Oj vad många svordomar som for ur min mun när jag sytt färdigt hela sparkdräkten och sen råkade göra hål i knäppslån när jag slog i första tryckknappen högst upp. Sån tur att det fula gick att gömma under den övre knäppslån. Konstigt stora och pösiga storlekar från Sy till småbarnen av Anita Gunnars. Jag sydde den minsta storleken, men den lär ju bebisen kunna ha ett tag till eftersom storlekarna påminner om yo-yo-gangsta-hip-hop-pösiga kläder.

sparkdräkt

sparkdräkt

sparkdräkt

:: mönsterkonstruktion ::

mönsterkonstruktion

De andra underställen som jag sydde gjordes efter vanliga mönster som man ritar av från mönsterark. Eftersom den största killen vuxit sig så stor att inget av de mönstren längre passade fick jag ta till nya idéer. Tur då att jag fått Inger Öbergs mönsterbok för barnkläder. Det var kul att återuppliva mina gamla kunskaper om mönsterkonstruktion, även om det är på ganska låg nivå. Det var lätta att följa beskrivningen, så inga problem där. Förväntningarna på de specialkonstruerade tajts var nu höga! (trumvirvel) Resultatet blev ett par helt vanliga tajts eller långkalsonger, och man kan ju konstatera att just tajts kanske inte behöver ritas med mönsterkonstruktion. Låånga ben med muddar blev det, så har han nåt att växa i!

långkalsonger

:: den enklaste grytlappen ::

grytlappar

I väntan på att vardagsrutinen efter den långa julsemestern ska infinna sig både fysiskt och psykiskt känns det också som att skaparglädjen går på sparlåga. Därtill kan jag också lägga att jag just stickat färdigt en tröja, och jag befinner mig nu i det där vakuumet som uppstår efter att man avslutat ett projekt. Till skillnad från de flesta andra brukar jag inte ha tjugo projekt på gång samtidigt, utan nöjer mig med några stycken. En stickning, ett broderi, och kanske något annat pyssel. Typ en av varje sort kan man säga. Jag känner ett stort sug efter att börja på ett nytt stort yllebroderi och är inne på att formge ett själv. Men som sagt, jag suger fortfarande på den karamellen, så får vi se vad som kommer ut i slutändan.

grytlappar

Men inget projekt är för stort eller litet. Grytlappar till exempel, typiskt bra litet projekt, som gjorde sig fint som julklapp till familjen när vi egentligen inte skulle ge bort julklappar, men jag ändå inte kunde hålla mig ifrån. Grytlappar är ju en sådan där tråkig grej att köpa och lägga pengar på. Det är ju knappast en grej som jag skulle ge bort utanför familjen eftersom det egentligen är rätt tråkigt. Men min familj är SÅ tacksam och blir glada av det lilla. Det skålar vi för!

Efter att ha sytt grytlappar rätt många gånger så rationaliserade jag sömnaden till minsta möjliga arbete i år. Mitt grytlappsknep är att ta en frottéhandduk och vika den dubbel. Sen lägger jag ett tygstycke på fram och baksidan och syr raka sömmar på diagonalen. När quiltningen är klar så klipper jag det stora sjoket i lagom stora grytlappar, rundar till hörnen litegrann och syr fast kantband. Har du något bra husmorsknep för att sy grytlappar?

grytlappar

grytlappar

:: tralala lilla molntuss och andra melodier::

molnkudde

moln

En sista julklapp från julen så här en bit in på det nya året. När man är barn är det som sagt inte så kul att bara få mjuka paket även om jag tror att föräldrarna tycker det är bra. Men när jag hälsade på min kompis Karin senast visade hon mig en mysig molnkudde som hon sytt till sitt barn och då ville jag så gärna sy en liknande.

En molnkudde som för tankarna till boktipset på barnprogrammet jag såg som liten, när Staffan läste sagor sittandes i en regnbågsfärgad soffa. Vi var några kompisar som av någon anledning försökte nynna på intro-melodin. Och vi tyckte det var himla svårt att få till melodin på ni-nanna-na-ni-na. Döm av min förvåning när jag läser att det kommer från The Swimming Song av Loudon Wainwright som jag ju har i min spellista. Konstiga banor som associationer kan ta ibland. Det är en himla bra låt för övrigt, så lyssna på den här om ni har en stund över.

Det var någon som frågade var jag köpt merinoullstrikån. Den kommer från Shelby, en finsk nätbutik. Om man är friluftsintresserad och gillar att sy så finns det sjukt mycket man kan göra själv. Mycket info finns att hitta om man söker runt på nätet andersj.se/ har sammanfattat mycket på svenska.