:: I’ve got mail ::

blocktryck
blocktryck

I’ve got mail, real mail that takes a couple of days to be sent across the country and then drops down on the carpet inside the door, without a beep in the mobile to notify you of its arrival. This particular mail was sent all the way from England from artycho, that I mostly admire for her awsome crocheted work. She recently started printing block printing and made these great brick wall + bike prints. As I was admiring them she decided to send some to me. Thank you Raphaëlle!

She also made this cute crocheted baby bonnet, that I’d like to try making. Does anyone know a swedish yarn that’s comparable to the dk (double knit) thickness?

:: när det plastiga ersätts av vadmal och paljetter ::

insida stickfodral

insida stickfodral

Äntligen! Förra sommaren köpte jag ett set med stickor från knit-pro. Stickorna kom paketerade i en genomskinlig plastnecessär som ju fyllde sin funktion men tillförde inte så mycket mer än så. Nu har stickorna fått ett mer värdigt hem i ett stickfodral med grannlåtsbroderi. Förra hösten fick min syster ett broderat stickfodral, och då blev jag ju avundsjuk på hennes stickor och ville ha ett likadant. Därför blev det nya fodralet ganska likt det förra, komplett med en fågel inuti och allt.

stickfodral

insida stickfodral

Det kändes inte mer än rättvist att mina stickor också  skulle slippa bo i ett plastfodral. Ni kanske har sett hur de ser ut? Det påminner starkt om en necessär som jag hade min våffeltång när jag gick på mellanstadiet, eller typ en necessär som man förvarar papiljotter i.

baksida stickfodral

Prickarna fick komma tillbaka och gästspela eftersom jag saknade mitt löv.

broderi stickfodral

Broderiet växte fram i början av  hösten i samma period som jag gav en kurs i grannlåtsbroderi på Slöjdhuset här i Stockholm. Under några veckor så kändes det nästan som att det flödade broderi och inspiration ur mina händer. Jisses vad härligt det var! Nu när det är så mörkt på morgnar och kvällar och jobbet går i ett så känns handarbetet mer som en tillflyktsort; en trygg plats där jag vara utan att en massa människor stör.

insida stickfodral

broderi

:: en annan sorts gatukonst ::

ute

I Kanada hittar man ofta vackert målad gammal reklam på byggnader. Ibland finns det moderna varianter också. När jag var i Kanada förra veckan besökte vi Manitoba Museum, det var skitstort och hade massor med otroligt intressanta utställningar. Vår guidade tur på en timme räckte inte på långa vägar på att få se allt. Hur som helst så hade de en utställning om hur stan sett ut på 1920-talet, en tid då man målade annonserna på väggarna. Jämfört med dagens reklam tycker jag den är både stilren och snygg. Inte en smal kvinna i underkläderna så långt ögat kan nå.

museum

:: den broderade tigern ::

tiger

Varning, det här inlägget är fullt av tigrar!

tiger

Nog borde man gå lös oftare. En av mina kursdeltagare på yllebroderikursen blev inspirerad av en kinesisk pudel och körde på med neonfärger och franska knutar. När jag fick se hennes broderi blev jag så himla sugen på att också brodera ett roligt djur. Djur och yllebroderi passar ju så himla bra ihop. Dessutom var jag i desperat behov av en ny börs eftersom den gamla cykelbörsen höll på att trilla isär.

dragkedja

inspirationen

Först tänkte jag brodera det uppstoppade lejonet på Gripsholms slott eftersom det ser så fantastiskt roligt ut, men jag ändrade mig till en tiger, eftersom tigern har så fina ränder. Sen tänkte jag; varför välja en av dem när jag kan göra båda. Resultatet blev en cross-over mellan tiger och gripsholmslejon. Ibland får jag en snilleblixt!

Idag var jag på föreläsning om stresshantering och fick lära mig att stress är nyttigt och förlänger livet så länge man får återhämta sig emellan. Humor och skratt förlänger också livet, det visste vi ju sen tidigare. Så, så länge som jag använder tigern som börs kommer jag garanterat ha roligt varje gång jag ska betala något. Notera att att båda är skelögda!

gripsholms slotts lejon

tiger

:: tack ::

flygplan

Det är ju inte klokt, så många kommentarer har jag nog aldrig fått, stort tack för allt fint ni sagt om mitt yllebroderi, ni gör mig alla så himla glad ska ni veta!

I veckan som gått har jag varit ute och flugit. Ända till Manitoba i Kanada bar resan för en konferens i jobbet. På ditresan stickade jag som en tok på min raglantröja efter egna mått som jag började efter kurs hos Maria. Väl framme möttes jag av snö, kyla och det plattaste landskapet som jag någonsin sett. Svenskar i allmänhet skojar ofta med oss skåningar om att Skåne är så himla platt. Då har de uppenbarligen aldrig varit på prärien i Nordamerika som är en gammal havsbotten. Plattare än plattast så man kan se kilometervis åt varje håll. Den bjöd också varje dag på fantastiska soluppgångar och solnedgångar.

utsikt

Den långa flygresan och en bussresa ut på prärien gjorde att jag äntligen har jag kommit en bra bit ner på kroppen på min tröja. Nu inser jag dock varför alla inbitna stickare ger sig på mer och mer avancerade mönster när det sticka tröjor. Slätstickning med drygt 200 maskor på 3,5 milimetersstickor är inte så upphetsande i längden. På hemresan stickades inte ett enda varv eftersom tröttheten tog över. Borta bra men hemma bäst; tack och lov för  svensk kaffe och filmjölk till frukost. Nu botar jag min jet lag med mera slätstickning och talbok i soffan.

stickning

:: montera ett yllebroderi ::

DSC02097

När man broderat färdigt sitt yllebroderi så har man fortfarande en bit kvar på resan till en färdig dyna. Camilla undrade hur man gör när man monterar så  jag fotade lite när jag monterade min dyna. Flera av momenten i monteringsprocessen har jag lärt mig på Hemslöjdsbutiken i Landskrona, men inte alla. Några moment har jag lärt mig genom att läsa mig till dem och andra genom att titta på dynor. Det jag vill ha sagt är att det säkert finns variationer på hur olika personer gör. Så här har jag lärt mig och tolkat de beskrivningar jag läst. I Brodera på ylle finns mer detaljerade beskrivningar och finfina tips på hur monteringen går till.

Baksidan kan du sy antingen som ett helt stycke, dvs att du syr in innerkudden, eller i två delar. Här består baksidan av två delar som knäpps ihop med hyska och hake. Vid öppningen viks tyget dubbelt och den råa kanten täcks med en vadmalsremsa. Framsida och baksida sys ihop med efterstygn i knyppelgarn eller på maskin. Om du syr på maskin gissar jag att bomull är det bästa sytråden (man vet aldrig vad som händer med syntettråden i framtiden). Lämna öppet i hörnen. 

baksida

baksidan

Jag sydde fast en liten extra vadmalsbit vid öppningen eftersom den får utstå en del slitage när man tar ut och sätter in innerkudden. Placera ut några hyskor och hakar så att baksidan sluter lagom tätt. Alltihopa ser rätt grovt ut med synliga sömmar, det var så det var förr.

hyska och hake

Jag bestämde mig för att dekorera dynan med bollar i hörnen eftersom jag aldrig tidigare testat det. För att göra en boll så tar du en kvadrat vadmal eller kläde och tråcklar en cirkel och så drar du åt med hjälp av tråden. Den lilla påsen som bildas fyller du med ull, garn- eller tygbös. Det är också vanligt me tygduskor och garntofsar till hörnen. Bollen stoppas in i hörnet på jynnet och sys fast med små synliga förstygn från utsidan, rakt genom alla tyglager. Nu är dynan klar, tjoho! Dags att stoppa i innerkudden och njuta av hela dynans prakt som du broderat så länge på.

hörnbollar

hörnboll

hörnboll

:: veckans yllebroderi–färdig ::

gälltofta 3

Hurra!

Nu är yllebroderiet färdigt, det är ett jynne som heter Gälltofta 3. Om jag minns rätt så började jag på den i maj och ett halvår kan tyckas länge, men själv tycker jag att det har gått ovanligt snabbt att brodera den. Det är en himla massa mer blommor på denna dynan än de andra som jag broderat. Den känns vuxen med sina blommor, lite stramare eftersom den är så symmetrisk, men ändå glad med de naiva blommorna och härliga färgerna. Jag la faktiskt (på eget bevåg) till årtalet då originaldynan broderades. Glad och nöjd för min nya dyna!

hörna


initialer
gälltofta 3
yllebroderi


yllebroder

:: fläta korg ::

remsor

 Ifall ni blir lika sugna på att fläta korgar som jag får ni här en puff i korgens riktning.

1. När man flätar i papper är det bra att vika pappret dubbelt eller fyrdubbelt för att få tillräckligt mycket stabilitet i korgen. Klipp remsor och vik på mitten (för dubbelt papper) och vik in kanterna mot mitten igen (för fyrdubbelt papper). I korgarna som jag flätat så är remsorna mellan 1-2 cm breda. Det är viktigt att vara noga när man klipper och viker remsorna eftersom noggrannhet gör flätningen lättare. 

2. Nästa steg är att fläta botten. Nu kommer det klurigaste steget att förklara i ord. När botten är lagom stor viker du ett litet veck mellan remsorna i mitten på ena sidan. Vecket blir korgens hörn. Genom det här vecket kan du nu börja fläta remsorna uppåt.

3. När korgen är lagom hög gör du piggarna och flätar ner remsorna tillbaka ner, antingen på utsidan eller insidan. Ju längre remsorna flätas tillbaka ner desto stabilare blir korgen. 

4. Blanda lika delar vatten och trälim (ungefär) och pensla korgen för att göra den stabil.

botten

botten

 piggar

piggar

färdig korg

:: korgar i papper ::

korgar

Berggrundskarta
Hela helgen har jag flätat och flätat korgar för att skapa inspirationsmaterial till verkstan på onsdag. Att fläta korgar är inte särskilt svårt, men det tar ganska lång tid, för det är pilligt. Först ska remsorna klippas och vikas och sen flätas och sist ska kanten till. Fast efter ganska kort tid sätter sig flätningen i fingrarna och det bara rullar på. Jag bestämde mig flera gånger för att; denna korgen är den sista, men så ville jag bara testa ett annat material till. När jag blundar så ser jag nu mina händer som flätar papper på näthinnan.

Korgflätning har blivit samtalsämnet på jobbet eftersom vi är tre stycken som  de senaste veckorna har snöat in på just korgar. En av mina jobbarkompisar Emelie, kom hem till mig i helgen så att vi tillsammans skulle få utlopp för vårt intresse. I sex timmar satt vi och flätade och fikade, tiden bara rann iväg och plötsligt var det mörkt ute. Emelie flätade en rektangulär korg av tidningar på ryska och kinesisk som hon sparat från sommarens Londonresa. Jag fastnade för korgarna som flätas på diagonalen och avslutas med piggar.

rysk tidning
Elle interiör

tidningspapper

gröna kartan


korgar

:: jordglob ::



Klipp klipp klipp, klistra klistra, klipp, klipp, vik vik och fuska med lite mer klistra. Och så vips har du en fin jordglob. En jordglob gjord av riktig jord fast i papper, och inte globalt utan NV Strängnäs. För om man tar  en jordartskarta plus en glob är väl ungefär lika med jordglob. Ibland tycker jag att jag själv är väldigt ordvitsig. Mallen Le Paper Globe finns att ladda ner blank eller med karta på. Via DIY or DIE. 

På sistone har det varit full rulle med både det ena och det andra. Inom loppet av en dryg vecka hade jag till exempel två kurser i Skånskt yllebroderi, därför har det varit lite lugnt här på bloggen på sistone. Mörkret har ju också kommit, och jag glömmer bort att alla foton till bloggen måste tas på helgen när man faktiskt har dagsljus.