:: brodera hus o sånt ::









Jag planerar att utöka min korsstygnsboksamling från en till två genom att vinna i Korsstygnsbolagets utlottning. Hoppas jag!!

:: mera armsmyckat ::

armband

Ett armband för dagar då man vill vara fin men inte vill ha så mycket glitter och paljetter, då passar gröna vadmalshjärtan och pärlemorknappar bra. Cirklar och hjärtan är former som jag aldrig tröttnar på för man kan variera dem in i det oändliga. En annan som gillar geometriska former har den fantastiska hemsidan Geometry daily. Ni måste kika in där, helt FANTASTISKT!

armband

armband

:: lilla bruddynan ::

bruddyna

Förra året när min syster förlovade sig då ritade och broderade jag en liten bruddyna till henne och hennes tilltänkta. Förutom att dynan var med på en utställning nere i Landskrona och att den fått följa med på yllebroderikurser så har den legat i mina gömmor. Syster gifte sig i smyg i somras så nu har jag broderat in årtalet på dynan och nu har dynan äntligen fått komma fram ur garderoben och flytta in hos de nya ägarna. Det verkade faktiskt som att min syster glömt bort att jag broderat kudden åt henne, vilken tur för mig för det gjorde paketöppningen roligare.

bruddyna

hörnan

baksidan

Baksidan är ett gammalt bolstervar och den knyts ihop med bomullsband. Hörnen pryds av vadmal i glada färger. Om man har designat en gungstol med yllebroderier som min syster har, så har ju dynan en given plats! Tyvärr blev fotot lite suddigt.

dynan


:: verkstan för unga ::


 När jag precis flyttat till Stockholm så nästan ramlade jag in på Verkstan på Slöjhuset i Vasaparken. Jag fick vara med fast min ålder riktigt stämde in i åldersspannet. De är ju så snälla på Slöjdhuset och tänjer så där lagom på gränserna. Om man är ung och gillar slöjd, hantverk och himla trevligt folk så är det rätta platsen för dig. Nu är jag tydligen så vuxen att jag ska vara med och leda två kvällar. Korgar har jag bestämt att vi ska fläta, så nu gäller det att jag sätter mig och flätar korgar, för det är inte direkt mitt specialområde. Living on the slöjd-edge kan man kalla det!

:: en liten resårkanal gör hela skillnaden ::

trosor


När man umgås över generationsgränserna kan man lära sig ett och annat. Till exempel har jag nyligen lärt mig att man förr bytte ut resåren i trosorna när den blev utsliten. Det kunde man göra för trosorna var sydda med en resårkanal, precis som när man syr barnkläder. I samma veva som jag fick lära mig detta så gick vi igenom min farmors dödsbo och hittade ett helt gäng oanvända trosor. De måste vara köpta för länge sedan eftersom det står Made in German Democratic Republic, även kallat Östtyskland, på etiketten. Hon hamstrade på allt möjligt (ifall det skulle bli krig ni vet). Och tro det eller ej; trosorna har resårkanal. En liten resårkanal kan alltså förlänga livet på trosor. Tänk så mycket som man inte vet!

made in GDR German Democratic Republic

:: kanelbullens dag i all ära ::




Häromdagen klagade jag till en kollega att jag höll på att somna av uttråkning eftersom jag satt och läste artikel efter artikel. Ni som själva läst vetenskapliga artiklar vet att det sakliga facklitteraturspråket med komplicerad vokabulär på engelska kan ha de effekten på folk. För att pigga upp mig skickade hon en youtube-länk. Och vilken länk! Kolla på filmen så kommer ni också att bli helt förstummade av dessa hexaflexagons. Än så länge har hon gjort två filmer, och jag väntar med spänning på nästa. Nu är tre filmer ute! Tjoho! Kanelbullens dag i all ära, men den 21 oktober är det hexaflexagon-dagen!



:: mera grannlåt ::

stickor




grannlåt

kor



Framsidan på mitt stickfodral är färdigt, baksidan också men den har hamnat utanför kameran. Det är detaljerna som är roligast att brodera, på nåt sätt är det också detaljerna som gör helheten. Hoppas att det blir färdigt snart, för jag längtar efter att flytta över stickorna från sitt plastfodral.


grannlåt

:: dubbelbokstäfver ::

band

 Jag klagar rätt ofta på att second handbutikerna i Stockholm är så hutlöst dyra. Det går inte direkt att fynda saker billigt. Om man bortser från gardiner så brukar garn, tyger och allmänt textilrelaterade grejer lysa med sin frånvaro. Därför blev jag himla glad när jag för första gången kom till Myrorna i Skärholmen. Man kan ju gissa att det måste vara dit som Myrorna skickar allt som har med textil att göra för här fanns mycket! I en plastback låg dessa fina gamla band med Dubbelbokstäfver. Jag köpte nog en 15 lådor. Nu har alltså jag massor med band, fast inte ett enda har mina initialer, men vad gör väl det? Nu måste jag bara komma på ett användningsområde till dem. Jag vill ge Myrorna i Skärholmen lite ris för att de sorgligt nog klistrat fula prislappar mitt på de fina gamla askarna. 


band


band


:: metropolen Landskrona ::

garn 

Förra helgen var jag nere i Skåne så jag passade på att köpa material till höstens två kurser i skånskt yllebroderi på Hemslöjden i Landskrona. Nu kom jag ju tyvärr bara hem med en innerkudde till mig själv, resten är ju kursmaterial. Men jisses vad det går lätt att bränna pengar där, det finns så mycket fint både "färdig slöjd" och material för den som vill slöjda själv. För en stickare kanske det inte ser ut att vara så mycket garn, men ur ett broderiperspektiv så är det här en hel massa garn som räcker till många broderier.


Dansk tårtkorg från 1910


 När jag och mina föräldrar ändå var i Landskrona passade vi på att se Korg, en av Hemslöjdens jubileumsutställningar. Den var himla fin med både gamla och nya korgar från världens alla hörn. Där fanns tvättkorgar, körsbärskorgar, tårtkorgar (från ett konditori i Danmark), potatiskorgar, gå-o-handla-mat-korgar. Det verkar finnas en korg för nästan allting faktiskt. Sen är det ju så häftigt att korgtekniken finns över hela världen, samma teknik men med lite olika trädslag. En fin video har de gjort också.


 

:: armsmyckat ::

armsmycke























När man håller på med stora yllebroderiprojekt är det ju gött att göra några små broderier vid sidan av. Armbanden är så roliga för man når resultatet så snabbt och det behöver inte vara något komplicerat för att det ska bli fint. Mitt grannlåt har på sistone halkat in mest på applikationer och paljetter. Inspirerad av den nya boken Brodera på Ylle har jag fått lite av en renässans för band och knappar. Fast jag går inte tillbaka till antiken utan nöjer mig med att botanisera i bandinköp från detta och förra seklet, det finns ju lite att välja bland i gömmorna.

armsmycke



:: utflykt ::

flugsvamp

Hur härligt är det inte att dra på sig gummistövlarna och åka ut i skogen. Svampplockningen är det som drar mig ut, annars kommer jag inte ut i skogen. Visst är det gött som bara den att ha massor med torkad svamp i skafferiet och i frysen, men det är strosandet i skogen som är det goa tycker jag. Mest trattisar och taggisar blev plockade, men min kompis Marika som kan mer svamp än jag lärde mig citrongul slemskivling och blodriska. Mmm, gott värre! 

trattis

kantarell

trattis

:: broderikaféet ::




 Broderikaféet rullar på som vanligt, jag hinner inte alltid gå själv men det känns fint att det det är en stadig skara som brukar dyka upp. Pysselfarmor som broderar fågeln på översta bilden är en av de trogna. Idag lägger jag broderiet åt sidan för en stund och packar ner stickorna för att åka till Lerkrogen i Älvsjö där Maria ska lära mig sticka raglantröja uppifrån-och-ner. Det har jag länge velat lära mig!