:: sy varmt ::

mönster

Jag har några syprojekt som ligger och lurar i bakhuvudet. Jag har provsytt ett barnplagg för att se hur tyget beter sig. Det är ett mjukt och väldigt stretchigt merinoullstyg som ska värma mig när det är kallt. Jag får se när jag tar fram symaskinen igen och sätter nålen i ett plagg till mig.

tyg

nålar

:: krympburksträning ::

krympburkar

Små krympburkar täljde jag när jag kommit tillbaka till stugan efter vandringen. Skedkniven hade jag lämnat hemma men till sådana här små gick det fint att bara använda vanlig täljkniv. Jag täljde och täljde tills min ovana hand fick blåsor. Det sägs ju att man ska tälja hundra skedar innan man har van hand, övning ger färdighet, som det brukar heta. Nog märktes det att jag fick mer och mer snits ju fler jag täljde, men ändå känns det som jag har mycket kvar att lära. Tanken är att burkarna ska få lock också, men det har jag aldrig förr gjort så jag måste nog samla lite mod innan jag ger mig på det. Och köpa bra verktyg som kommer att behövas. Japansåg, yes!

Trots att jag mycket väl vet allt det där, att man måste öva för att bli bra på något, så blir jag ändå himla frustrerad när jag inte hittar träets fiberriktning och hur kniven ska skära för att få en jämn snygg yta. Väl hemma i Stockholm igen plockade jag upp det senaste jubileumsnumret av Hemslöjd eftersom jag inte tagit mig tid att läsa alla artiklar än. I en av artiklarna läser jag något förvånat några tröstande ord av bildhuggaren Bengt-Erik Nilsson.

- Se till att ha vassa verktyg
- Ha inte alltför stor respekt för träet. Våga skära! Det är det enda sättet att lära sig hur fiberriktningarna går.  
- Om det går sönder: bli inte arg
- Träet bestämmer. Anpassa dig!
- Alla goda ting är trä! Lycka till! 

Jo, jag förvånas faktiskt över mig själv eftersom jag brukar tycka att sådana här tips som kommer i artiklar är pjoskiga. Tydligen inte när de levereras med sån tajming och när jag behövde höra det som mest. Jag fnissar till över min egen reaktion och tänker att jag mår bra av att tröstas av sånt som *en sida av mig* brukar betrakta som floskler.



:: vandring i bild ::

En riktigt fin vandring hade jag kan jag lova. Härliga Härjedalen lever upp till sitt attribut! Ensam på tur men som sällskap på turen hade jag min alldeles nya kamera Sony Nex 7. Jag har sparat pengar länge för att köpa en ny och vilken känsla alltså! En väldigt fin leksak som jag nu håller på att lära mig.

härbret
Måndag morgon, fint fint duggregn och dags att lämna härbret och börja vandra

skars
Purpurbräcka och Skars
helags
På Helags topp
fjällsippa
Fjällsippa
skavsår
Skavsår aj aj

:: sticka lätt ::

disktrasa


Jag stickar disktrasor för fulla muggar. Det är enkel stickning att ha med sig på flyget, på långa bussresor och när man är allmänt trött och inte orkar tänka. Jag testar olika tjocklekar på stickorna och stickteknik  för att se vilka som ger lagom stadga. På bilden ser ni rätstickning, och i pågående stickning är det mosstickning som gäller. Om man viker den dubbel och syr ihop så får man en skrubbhandske till duschen, det ska jag nog ta o göra faktiskt. Tack vare det fiffiga sticktrixet i videon som jag hittade via Riot Yarn så kan jag använda de stora traven lingarn som jag köpte i höstas.

disktrasor i lin


Via Riot Yarn

:: vandringsmat ::

mellanmål
 
Nu är jag ute o vandrar, men jag tänkte att ni skulle få följa med på ett hörn genom att få se lite av maten som jag ska äta. Det har minst sagt varit ett flera veckor långt projekt att förbereda maten inför vandringen. Att torka vattenrik frukt som melon och jordgubbar tar ganska många timmar, så det har varit varmt i lägenheten på sistone eftersom torken värmer upp luften som ett element. Men gott blir det!

torkad frukt
Banan, honungsmelon och jordgubbar till frukostmuslin.
energikakor
Energikakor med tranbärs- och jordgubbssmak

torkad lök
torkad gul lök
torkade röda linser
Torkade röda linser

:: torka äpplen ::

äppel äppel




Idag tar jag bussen och imorgon börjar vandringen, tjoho! Helga undrade hur mina torkningsprojekt gick till, håll i er, här kommer den spännande matresan. Så här gick det till när jag torkade äpplen. Skala, skiva, doppa i citronvatten (för att de inte ska bli bruna). Torka på 50 grader i cirka 6 timmar.

äppelbitar

citronvatten

på torken


torkade äpplen

:: veckans yllebroderi III ::

galler

Det blir inte så mycket broderi just nu eftersom mina kvällar ägnas åt att förbereda och torka mat inför sommarens tre fjälläventyr. Frukt, bönor, quinoa, energikakor, allt möjligt kan man torka. Det är extra roligt för jag har lånat en torkapparat av en jobbarkompis, på nåt sätt är det roligare än att torka i ugn. Kanske är det bara nyhetens behag, så det gäller att passa på medan järnet är varmt. Nästa vecka åker jag till Härjedalen för en veckas ensamvandring och i augusti ska jag först två veckor till Abisko för att fältarbeta och sen ska jag ägna två veckor åt vandring med en vän i det orösade Sarek. Ni som hängt med ett tag vet att fjällen och särskilt Abisko betyder så mycket för mig. Härligt ska det blir, men det är mycket förberedelser.

Veckans yllebroderi är en flätade bottensöm. En sån här blommar i varje hörn blir det, grant och symmetriskt ska det va!

ps. Det är fortfarande roligt med bara fem färger.

ps 2. Det här var mitt femhundrade blogginlägg. Hurra för bloggen!

bottensöm

bottensöm

hörnblomma