:: Löven på Tradera ::

mitt löv

Nu ligger alla löven ute på Tradera. Startpriset är 100kr och köp-nu är 1500kr. Kändisarnas löv, till exempel Wille Sundqvist lär ju gå högst. Willes löv var uppe i 1500kr senast jag kollade. Mitt löv hittar ni här.  Alla pengar från auktionerna går direkt till Vi-skogens plantering av träd i Östra Afrika. Himla bra tycker jag. Jag kommer hem från en semester i svenska vildmarken sista augusti så jag är himla glad att slutdatumet är 2 september, för då hinner jag ju följa slutspurten.

:: internationellt och hur coolt som helst ::

foto: IOV
Skylten uppskattades verkligen och de allra flesta IOV-arna hittade oss tack vare den. Många resenärer tittade undrande och leendes på oss och några få vågade sig fram och frågade vad vilka vi representerade. Var det kanske indianskt, eller något annat orientaliskt? Nej, en gammal bortglömd svensk tradition svarade vi då.

Ganska sliten efter en väldigt lång söndag dag och kväll på Arlanda fick vi belöningen i måndags. Liljevalchs som annars är stängt på måndagar öppnade sina dörrar för oss. Jämställdhetsministern Nyamko Sabuni höll ett fint invigningstal! Det var dräktparad med folkdräkter från alla världens hörn. Brasilien klassade in sig som mest spektakulär med en halvmeter hög hatt av påfågelfjädrar som stolt vajade hit och dit. Ägaren till hatten, en brasiliansk kille (på fotot ovan) sysslade med folkdans. Över huvudtaget var jag förvånad av hur coola och stolta alla var över sig själva och den kunskap som de har om sina traditioner. Fördomarna om att folkdans och folkliga traditioner är något töntigt borde begravas.

När måndagseftermiddagen led mot sitt slut och alla deltagarna hoppade på bussarna mot Tjörn ångrade jag bittert att jag inte anmält mig till kongressen så att jag också skulle få dansa till Ghanesiska trummor och Costa Ricas rytmer. Glada minnen från dessa två dagar sparar jag för framtiden.


foto: IOV

foto: IOV. Presidenten för IOV i mitten och Mia från Slöjd i Väst (som organiserat hela kongressen) i rött näst längst till vänster. 

foto: IOV. Jag fastnade så klart en stund vid broderi-graffitiduken tillsammans med
Costa Rica och Polen.


:: välkommen till Sverige ::

IMG_7596
International Organization of Folk Art (IOV) firar Hemslöjdens 100-årsjubileum genom att ungdomsavdelningen håller kongress i Sverige. De hundra deltagarna kommer till Stockholm idag. Precis som på film har jag alltid velat möta folk på flygplatsen med en skylt, och nu ska jag vara volontär och få hålla just en skylt. Det kommer inte stå Mr Svensson, nä, en slöjdig skylt måste det ju vara. Pappersblommor och trasor fick det blir som ska möta folkdansare, slöjdare och traditionella matlagare från hela världen. Imorgon ska de hundra deltagarna bland annat besöka på Hemslöjden på Liljevalchs, sen åker alla vidare till Tjörn för att ha fortsätta kongressen där resten av veckan.
silkespapper
välkomstskylt
På Tjörn kan man i slutet på veckan festa loss på klubb Äggost. Kombinationen av klubbnamnet,  namnen på DJ:arna och det låga inträdet för tankarna till mellanstadiedisko. På ett fint sätt liksom. Vem som helst får komma, så om du är i närheten ska det tydligen bara vara att dyka upp. Eftersom traditionell matlagning ingår i IOV kommer tydligen äggost att vara ett återkommande tema. Det låter onekligen intressant och ganska konstigt. Hur det blir får jag nog aldrig reda på eftersom mitt volontärskap slutar när deltagarna kliver på bussen här i Stockholm.
äggost

:: veckans yllebroderi II ::

bottensöm

sybåge

I veckans yllebroderi hittar man flätad bottensöm och franska knutar. Fyra stycken likadana bottensömmar och bårder längs med sidorna på dynan ska broderas. Så det kommer nog att bli lite upprepning här på bloggen!

:: pappersblommor ::

blommor
Blommor av silkespapper och crepepapper. Enkelt, vackert, festligt och lite lyxigt. Jag tror att beskrivning finns på 365 saker du kan slöjda (om du orkar leta). Blommorna ska smycka en välkomstskylt, mer om det en annan dag.
blommor
blommor

:: lite från Liljevalchs ::

alla löv

En bra stund efter vernissagen på Liljevalchs kommer här några bilder från Hemslöjdens utställning.  Det fanns otroligt mycket fin slöjd som jag ville gärna ha med på bild, men det var svårt att fota i myllret där inne och mina fotoskills är inte heller de bästa. Utställningen var verkligen över förväntan! Framför allt är det coolt att ha så mycket slöjd samlat på en så liten yta och det kändes nästan som att föremålen var laddade med extra energi. Kanske var det rent av skaparglädjen som lyste igenom?

spegel
räven

Det kändes extra roligt att vara där på vernissagen eftersom jag träffade en massa folk som jag kände från slöjdvärlden från olika delar av landet. Vilket grymt nätverk och så mycket trevliga människor. Mer foton på Liljevalchs facebooksida.

elin
Carsten Nilsson
liten fågel

:: veckans yllebroderi ::

yllebroderi

yllebroderi

Mera yllebroderi! Nu är hela mittkransen klar. Det är bara fem färger, ändå blir det inte tråkigt.

:: ho ho ::


ugglan
ugglan

Brodera en uggla på jordartskarta över Stockholm, sy fast på akvarellpapper. Vips, ett fint kort.
Ho ho.

:: Hemslöjdsdagen - nu smäller det ::

hemslojden-pa-liljevalchs_affischbild_orginal
Idag firar jag Hemslöjden 100-årsdag på Nationaldagen. Bästa nationaldagen någonsin tror jag. Jag styr kosan både till Hemslöjden på Liljevalchs och till Lilli och Prinsen. Jag hoppas på att träffa många slöjdare, både gamla bekanta och så hoppas jag på att att lära känna nya.
Med tanke på att jag knasigt nog följer alla dessa på facebook
Hemslöjden
Hemslöjden på Liljevalchs
Zickermans
Hemslöjdens förlag
Sätergläntan
Hemslöjden Skåne
Tidningen Hemslöjd
Slöjd Håller
så kan jag säga att uppladdningen och mängden slöjd som strömmat mot mig den senaste tiden har fått mig att gå på tå av nyfikenhet och nästan blåsa omkull. Även om man inte är så nitisk med like-knappen som jag är så har jag svårt att tro att någon slöjdare har missat att dagens datum är en stor del av jubiléet. Nu är den stora dagen här och det är så himla kul att jag får ta del av alla festligheter som Hemslöjden (det vill säga alla fantastiska människor som gömmer sig bakom detta namn) har rott i land

:: rasp rasp ::

yllebroderi

Rasp rasp, hör ni? Det är det ljuvliga ljudet av när garnet dras genom klädet. Det är riktigt härligt att ha ett nytt yllebroderi på gång. Jynnet heter Gälltofta 3 och kommer från Rinkaby i Villands härad i nordöstra Skåne. Jag visar mer när jag kommit lite längre, nu ska jag brodera vidare!

:: grällaste raggsockorna i stan ::

raggsockor

För drygt ett år sen kom min jobbarkompis med ett garnnystan i present som hon köpt när hon var på konferens i Wien. Garn i present, bästa grejen! Färgglatt och fulroligt med sina grälla färger och det insprängda glittertråd. Det framgår inte riktigt av bilderna, men den dominerande färgen är typ orange-aprikos och väldigt starkt lysande. Tydligen är garnet inspirerat av en känd konstnär och arkitekt från Österrike vid namn Hundertwasser som jag aldrig hört talas om. När hon föreslog att jag skulle sticka en poncho av det kunde jag med gott samvete säga att garnet inte skulle räcka till det. I själva verket är det inte riktigt min grej att använda poncho och framför allt inte i dessa grälla färger. Men till sockar är det ju faktiskt roligt! 

Stickor: 2,5 mm
Garn: Opal Hunderwasser
Mönster: privat, 58 maskor

raggsockor
hunderwasser