:: solgult ::

riset
påskliljor
Och glädjen över solgula påskliljor som sprider en fantastisk blomdoft i lägenheten och ljuset efter tidsomställningen. Ute härjar aprilvädret. Med våren kommer också önskan om att stoppa fingrarna i jorden. I avsaknaden av trädgård och balkong kanske jag skulle odla selleri så här. Fast jag är inte så glad i selleri. Nästa vecka ska jag starta påskhelgen med att se vilda pelargoner jag har läst att man kan köpa sticklingar.

:: prickstegar ::

prickstegen

prickstegen

Vantarna som jag började på under kursen är klara, och jag måste säga att orange och rött blev väldigt fint i hop. Särskilt när man ser de starkt lysande färgerna mot mars månads trista brungråa färger. Trots solskenet är det ganska kyligt ute så man behöver verkligen vantar. Nu när våren tar greppet om vädret verkar det nästan som att folk tappar mer vantar än när det är som kallast. Vantarna som jag hängde upp förra året lever och frodas. De lever sitt eget liv nu med gummistövlar och till och med en tröja. Mina nystickade vantar fick dock bara provhänga en stund under fotograferingen, sen fick de åka på mina händer igen.

bortglömda vantar

prickstege

Mönstret heter prickstege. Det är ju faktiskt små prickstegar!

Mönster: Prickstege ur Sticka flerfärgsstickning med lyfta maskor av Madelaine Jansson och Lotta Bengtson
Stickor: 3mm
Garn: 2-trådigt ullgarn, restgarner

:: koftstickning ::

harvest moon

Efter en längre tids paus har jag nu plockat upp stickorna till min Harvest moon-kofta. Helst skulle jag vilja få den klar innan det är allt för varmt för att använda kofta. Och jag trodde verkligen att jag skulle ro i land det, men så igår när två tredjedelar av andra ärmen stickats så tog garnet slut. Ack ack ack. Jag passerar ju inte garnaffären dagligdags precis, så det känns onekligen som en vägbula på vägen till att bli klar. Om man ska se det från den positiva sidan så känns det i alla fall som en bra koftmodell, och jag hoppas att det kan bli den där braiga baskoftan som jag längtat efter. Jag får helt enkelt se till att ta mig till garnaffären!

:: Broderikaféet idag på ny lokal ::

Idag testar broderikaféet en ny lokal på Kungstensgatan 45, i samma hus som Folkuniversitetet håller till, nära Rådmansgatans tunnelbanestation. Klockan 18-21 som vanligt.

Hoppas att det inte dyker upp nya besökare på Waynes där vi annars brukar vara

/informerar_bättre_sent_än_aldrig

:: papperskorg ::

korg
korg2
En papperskorg som inte är en papperskorg utan en papperskorg, ja ni fattar. Jag gjorde så här, sen penslade jag den med trälim utspätt i vatten. Lite sugen på att testa den här varianten av botten.
ps. Det blir en till utlottning på Mönsterarkivet idag, så håll ögonen öppna!

:: att sy en påse för hand ::

broderad lapp
1. Ta en bit vadmal och brodera något fint. Applikationer med  till exempel dina initialer och årtal är fint.

påse1
2. Ta en bit tyg, anpassa efter hur stor påse du vill ha. Mitt tyg är av linne och ungefär stort som ett A4.

IMG_1753
3. Vik och sy in kanterna; börja med sid- och bottenfållen. Sidfållen är cirka 1cm och den övre fållen är cirka 2cm bred. Den övre fållen syr du sist eftersom den ska bilda en kanal så att du kan dra igenom ett snöre. Jag syr med vanligt oblekt lingarn (35/3).

påse2
4. Detaljbild på fållen

påse4
5. Sy fast den broderade lappen så att den hamnar i mitten. Jag använde flätsöm att sy fast broderiet så att sömmen blir en del av broderiet. Som ni ser så sydde jag fast min lapp redan vid steg 2, vilket gjorde att den inte hamnade centrerat.

påse5
6. Vik tyget så att det bildar en påse med avigsida mot avigsida. Sy ihop runtom från rätsidan (sid- och bottensöm). Du kan använda olika stygn för att sy ihop påsen till exempel flätsöm, korsstygn eller kaststygn. Lämna öppet överst vid kanalen.

påse6
7. Så här ser det ut om man syr ihop påsen med flätsöm.

påse7
8. Tvinna ett rep och trä två varv genom kanalen. Nu är påsen klar! Färdiga mått på påsen är 14x20 cm.

Hepp! Det är inte så ofta som jag fotar medan jag syr, men denna gången gjorde jag det, kanske det kan roa någon med en väldigt basic beskrivning. Det här är en högst subjektiv beskrivning på hur man syr en påse, det finns säkert tusen andra sätt att lösa konstruktionen på. Själv använder jag min gamla påse till att packa broderigarner och tyglappar när man ska iväg någonstans och som förvaring av mobil- och datorladdare till och från jobbet.

:: tjoho, en hel miljon ::

För drygt tre år sen frågade MiA mig om jag ville vara med och driva en blogg som hon startat. Vi hade följt varandras bloggar ett tag, men vi hade (och har fortfarande) aldrig träffats i verkliga livet. Hur som helst idén var enkel, att samla och länka gratis mönster och beskrivningar på nätet. Det låter kanske konstigt men när vi började var det ont om sådana här svenska sidor, förmodligen var vi en av de allra första. Vilken kanonidé MiA hade och folk verkar fortfarande gilla oss för idag passerade Mönsterarkivet ofattbara 1 miljon besökare. Det ska vi såklart fira…!

2stickare-lyfta maskor
Foto: 2stickare

…genom att lotta ut Sticka – flerfärgsstickning med lyfta maskor av Madelaine Jansson och Lotta Bengtson

Jag har själv gått kurs för Madelaine och Lotta och kan verkligen rekommendera denna helt nyutgivna och fina lilla bok som inspirerar och lockar till att testa nya tekniker och leka med färger. Mer information hittar du på deras blogg 2stickare.

Kila över till Mönsterarkivet vettja och lämna en kommentar innan torsdagen 15 mars kl 22, så kan du vinna deras finfina bok,

Lyfta maskor
Foto: 2stickare

:: Helgutflykter ::

silke

I den gråaste månaden efter vintern är det fint med ett eller två museibesök för att pigga själen. Förra helgen styrde jag kosan till Almgrens Sidenväveri som ligger i en fantastiskt gammal byggnad på en parallellgata till Götgatan på Söder i Stockholm. En timmes guidad visning där man får följa med ända från början från att jaquardmaskinen uppfanns i Frankrike fram tills väveriet stängde i modern tid. Riktigt riktigt roligt, och det säger jag inte bara som textilälskare, jag tror helt klart att alla som har ett intresse av kulturhistoria skulle roas av ett besök. Gå för guds skull inte dit utan guidad visning, då får man inte ut en tiondel av nöjet.

rasmuson_josefin_2012
Foto: Josefin Rasmuson/Liljevalchs

bjorklund_benjamin_2012

Foto: Benjamin Björklund/Liljevalchs

Igår kom Karin på besök och vi gick på Vårsalongen på Liljevalchs. Det var mycket som var fint, vackert och humoristiskt. Och en hel del konstiga grejer som jag kanske inte precis skulle vilja ha hemma på väggen. Men det är ju inte meningen heller. Det är befriande att det är så stor blandning av konst, man behöver liksom inte gilla allt. Det har ju pratats en del om att det är mycket broderi med i år, jag brukar ha lite svårt för textil konst men jag gillade faktiskt några av de textila verken.

Nu blir det slappstickning med lyfta maskor hemma i soffan. Och så ska jag förbereda kursen i skånskt yllebroderi som går av stapeln nästa helg. Jag önskar er en fin söndag!

:: invecklat ::

stjärna
origami
Just nu går jag igång på det tredimensionella. Kartor ska det vara, geograf som jag är.

:: provlapparnas helg ::

lapp1
Noppe och stjärntweed


lapp2
Trefärgad prick

lapp3
Kritstreck

lapp4
Liljor och Liljor variant

lapp5
Tennfönster

alla

Fem provlappar och sju olika tekniker, alla med två färger och lyfta maskor. Jag som aldrig brukar sticka provlappar gick totalt igång på att göra små lappar. Det var verkligen roligt att går på kurs för att lära mig om denna teknik som jag aldrig förut hört talas om, en helt ny stickvärld som öppnat sig. Mer bilder kan du hitta på kursledarna Madelaine och Lottas blogg och hos Pysselfarmor som också gick kursen. 

vantar

beskrivningen

Jag la genast upp maskor för att sticka vantar med mönstret prickstege. Orange och rött för det tycker jag är snyggt, fast mönstret inte framträder så tydligt.