Fyra nyanser av orange




Foto:Gunnar Romsson; Rombogården. Ljuskrona med lummer i taket

Ovan syns ett foto från 1912, där Svea Romson sitter i soffan vid fönstret och läser en bok.I taket finns en stilig ljuskrona, där sex hästar monterats på ett lummer-dekorerat spinnrockshjul (Källa: Grannas)


Lummer





Ståltrådsstomme







Jag har bundit två takkronor (drygt 70 cm i diameter) av lummer och rönnbär till min brors vinterbröllop. Jag har lite mer lummer så jag hoppas att det räcker till en tredje krona. Och så är jag på jakt efter prismor från gamla kristallkronor som jag ska fästa i dem, jag hoppas att det blir lika fint i verkligheten som jag föreställer mig.

Frågan är hur de ska förvaras för att bäst behålla sin gröna färg. Någon som vet??

Pannband till ett långhårigt jag



När man är korthårig som jag så är fyra månader utan klippning hiskeligt lång tid. Jag tror att mitt hår är dubbelt så långt som vanligt. Vad göras när man är i fält o jobbar i regn och vind? Virka ett pannband? Tja, jovars, varför inte... Pannbandet och jag är nu oskiljaktiga kompisar.

påddfodralets kompis är också randig






Jag var bara tvungen att virka ett fodral till min egen ipod. Polkagris-knappen köpte jag på loppis i sommar. Härligt randig och gammal är den.
Och så en bild på en färggrann bärfis som landade på bilen idag.

Randigt till pådden







Virkat till ipoden som gavs bort i present härförleden.
Loppisgarn och loppisknapp virkat med secondhandnålen Boye 3.
ipoden var ny när den inhandlades men ser nu bättre begagnad ut.

Lejon på savannen


Siesta på savannen


Spaning åt öster på savannen



Spaning åt väster på savannen


Idag är jag ledig efter två extra hårda dagars fältarbete i regn. Vi har tagit sedimentborrkärnor från en glacialsjö (2-gradigt vatten!). En zodiak plus all utrustning bars upp vilket resulterat i möra kroppar. Och de som jobbade ute på sjön med borrningen blev helt slut så att de skakade av trötthet och köld. När allt arbete var klart och vi körde hemåt så kom solen fram och visade dalen från sin vackraste sida.


Jag säger du måste klicka för förstoring. Lovatnet, den vackraste dalen i Norge?

Lapp-necessärer











Här är två necessärer som jag sydde när jag var ledig förra veckan. Den grön-röda gav jag bort som f-dagspresent idag tillsammans med ett virkat ipod-fodral som inte fastnat på bild än. Samma modell som min 10-gruppen-look-a-like.

Och tackar så hjärtlig för alla välkommen-tillbaka-önskningar, det är härligt att vara tillbaka i bloggvärlden igen även om jag inte är den bästa på att skriva kommentarer nu. Kramar åt bloggvänner

Gris när jag får tid över







När jag fått tid över mellan sommarjobben har jag virkat. Virkade djur och andra gubbar är lagom små projekt och faktiskt det enda jag har råd att göra nu eftersom jag är totalt pank och inte har råd att köpa något material. Hela mitt pysselförråd ligger tyvärr i olika förråd i Uppsala. Men jag har tur som har en mamma som på eget initiativ fyndat billigt bomullsgarn på loppis.

Mamma lyckades också tjata till sig en virkad figur. En gris blev det! Den har fått flytta till hennes kontor där den kan leka med hennes små patienter. Grisen posar på mammas skånska yllebroderi. Grisen och broderiet matchar väldans fint tycker jag.

Mönster: eget
Garn: loppis
Virknål: Boye 3

Liten kurs om Grönland










Grönland - världens största ö. Så nära men ändå så långt borta. Så likt men ändå så olikt allting annat. Största delen av ön är ju som bekant täckt av inlandsis. Vägar existerar bara inne i städer aldrig mellan städerna, enda sättet att ta sig runt är med flyg eller båt. Grönlänningar är snälla och hjälpsamma men inte särskilt serviceinriktade (för att dra alla grönlänningar över en kam...) Kanske är de vana att ta saker som de kommer.

Naturen är storslagen och hantverkskulturen likaså. Tänk er att kajaken består av en stomme av träribbor som är täckt med sälhud som sys ihop på ett sätt så att det blir vattentätt. Var det nån som sa Gore-tex? När jag såg kvinnornas otroligt vackra folkdräkter slog det mig hur lika de är tankarna bakom dem och de svenska dräkterna. Det finaste (och dyraste) som vi hade att tillgå var ju det köpta tyget (ofta med tryck) och därför användes det i folkdräkterna. Inuiterna måste ha tänkt precis på samma sätt eftersom folkdräkterna till stor del är sydda av färggranna vävda tyger och är utsmyckade med glaspärlor.