Nu är det jul - IGEN

Det är titeln på Kaleidos julutställning med återvinningstema. Jag och Karin var där igår och det var knappt så att vi kom därfrån. Till favoriterna hör en divan av värmeelement,(Per Alnæus), vaser och julpynt av återvunnet glas (Bettina Schori), ljuskronor av plåtburkar (Birgitta Persson). Tyvärr så kommer jag inte ihåg namnen på alla konsthantverkare. Men vackert och inspirerande var det .



Lapptäcksfilt till en kompis lilla nyfödda flicka. Filten är en gemensam present från Karin, K. och mig. Vi sydde den tillsammans med tyger från mig och Karin. Kul att hitta tyger som passar ihop från våra väldigt olika tygsamlingar.



Och GLAD advent på er alla.
Och just det. Måste bara visa ett tyg jag köpte på Second hand igår. Det ska bli en till örngottströja till systersonen igen. Titta på Skaparstigens juliga kläder och Soligs örngottströja.

praliner och sömnad



Igår gjorde jag praliner, busenkelt, fast jag gjorde inte en hel sats utan ~2/3. Kanon att ge bort i present.
1 dl vispgrädde
50 g smör
300 g mörk choklad (gärna 55-70%)
0,5 dl smaksättare tex, rivet apelsinskal + juice, starkt kaffe, hallon, en skvätt konjak
Kakao, vit, ljus eller mörk choklad till garnering

-Häll grädden och smöret i en kastrull, låt smöret smälta och vispgrädden koka upp.
-Bryt ner chokladen och rör om tills den är helt smält.
-Rör ner din smaksättare. Om du vill ha ren chokladsmak tar du bort smaksättaren och ersätter vätskan med grädde.
-Låt svalna och stelna till i kylen.
-Forma bollar med en tesked och fingrar. Låt stå en stund i kylen. Rulla sedan pralinerna i kakao eller smält choklad. Obs! Låt det gå undan om du väljer att rulla dem i smält choklad eftersom pralinerna har en tendens att själva smälta annars.

Och så har jag sytt en sminknecessär till en kompis i födelsedagspresent. Den är har vändsytt foder svart bomullsfoder och en begagnad dragkedja. Inspiration till stickningarna hittade jag hos petraO:s stickfodral.


Stickfodral





Ett stick- och virkfodral syddes efter att avundsjukt gluttat på Stickfrossas söta virkfodral. Jag har sett att PetraO också blivit inspirerade av henne. Kul när inspirationen sprider sig!

Fodralet är sytt av tunt ylletyg som jag broderat mina celler på. De återkommer både här och där. Fodret är tunt bomullstyg från IKEA, med fickor för stickor, strumstickor och virknålar. Tyvärr gör höstmörkret att bilderna blir dåliga, och broderierna syns dåligt. Men men, så är det när man bor nära Nordpolen (mörkt stor del av året alltså).

Det våras för necessärer



Söndagen spenderades drickandes kardemummasmakande latte i sällskap av Linnzan. Jag sydde ytterligare en härmapad 10-gruppen necessär, till min mamma den här gången. Den förra hittar du här. Jag inser ju att ordet "härmapad" bara är en omskrivning av "kopia", men det känns på något sätt bättre att säga härmapad. Kopia, eller plagiat (ännu värre!!) låter som att det rör något som är olagligt.

Nu ändrar jag lite i beskrivningen som jag gjorde förra gången eftersom jag kompleterat med bättre bilder. Så mitt längsta inlägg hittintills blir kanske ännu lite längre.

Jag härmapar en necessär!

Min fina kompis fyllde 25 i september och födelsedagsfesten ska vara nästa helg. Tyvärr har jag inte råd att komma, eftersom SJ har så sabla höga tågpriser, men en present ska jag skicka i alla fall. När jag träffade henne senast gick vi en sväng på stan och då pekade hon på en necessär från 10-gruppens och sa att hon önskade sig en sådan. Nu hoppas jag innerligt att hon inte fått en necessär... för jag har sytt en 10-gruppen look-a-like. Jag har till och med köpt vaxduken på 10-gruppen (stuvbit!!)

Jag har sytt många många necessärer, men det var första gången jag sydde just denna modellen. Den är inte vändsydd utan fodrets och yttertygets sömsmåner är zick-zackade ihop och är därför synliga på necessärens insida. Här nedan följer en steg-för-steg-beskrivning om hur jag har gjort.


- Mitt bästa tips är att skissa upp hur necessären ska se ut, det gör att du minskar många tankefel och ger mindre tid med sprättkniven. Min har måtten: höjd: 17cm, längd: 23cm, djup: 10cm + sömsmån.


- T.v. är sida+botten-delen (17+10+17cm=44cm lång + sömsmån) och t.h. är remsan (52x10cm + sömsmån) där dragkedjan ska sitta.



- Dragkedjan som är 35cm lång ska sitta i mitten. Jag ritade ut var jag skulle klippa genom att mäta ut mitten och 17,5cm åt varje sida. 1cm jack klipptes åt varje håll i ändarna av hålet.


- Klipp ut fodertyget, lika stort som yttertyget. Jag använde något slags tätvävd syntettyg. zick-zacka ihop delarna. Klipp hål för dragkedjan.


- Zick-zack





- Sy fast dragkedjan. Jag sydde första sömmen efter att ha nålat fast dragkedjan från rätsidan. Andra sidan nålade jag fast från avigsidan. Lämna kortsidorna öppna!


- Här ser man dragkedjan från rätan. Kortsidan har "rå" kant.




- Sy stickningar med stygnlängd 3,5-4 (till stickningar används längre styngdlängd än till vanliga sömmar).


- Sy en liten flärp att sy fast vid dragkedjans kortsida. Flärpen är både funktionell och så döljer den den råa kanten.



- Sy fast handtag på motsatt sida till flärpen. Jag har inte vändsytt handtaget eftersom vaxduk är så himla svårt att vända ut-och-in.









- Markera mitten på det stora tygstyckets långsida och mitten på remsans kortsida.
- Sy först fast den ena av remsans kortsidor på "necessärens botten"

- Sy sedan fast remsans första långsida: röd linje mot gul linje


- Sedan andra långsidan
- Och till sist den andra kortsidan.

Min remsa blev ungefär 1,5cm för lång, trots att jag hade mätt ut noggrant hur lång den skulle vara. Ett tips är att göra den några centimeter för lång, det skulle ju vara osis om den blev för kort.

- Zick-zacka ihop alla sömsmåner med tät zick-zack. Klipp bort tråkiga trådar och VOILÁ så har man en 10-gruppen look-a-like necessär!!







Mösstickning på G





Garn: Viking superwash
Stickor: 4 mm
Mönster: är detta från garnstudio.
I mönstret används dubbel alpaca plus att mössan stickas dubbelt så lång så att man sedan ska vika den som en dubbelmössa. Men så vill inte jag ha det, istället stickar jag med enkelt garn och så ska jag sticka resår nedtill, precis som det är på denna mössan. Lustigt nog stickar man mössan uppifrån och ner, det har jag aldrig gjort förut. Men alla sätt är ju bra utom de dåliga som min pappa brukar säga, höhö.

korsstygn på stramalj ... uppföljning II



Nu har det gått alldeles för lång tid sedan jag skrev ett inlägg om något textilt som jag själv skapat. Men nu äntligen kan jag visa upp något. Detta är uppföljning nr II på mitt pågående stramaljbroderi-projekt. Rut- och cirkelmönstret i bakgrunden kommer som jag berättat tidigare är ett mönster medan de röda och lila bladen är mitt egna påfund. Redan nu vet jag att garnet inte kommer att räcka, suck, så jag får beställa mer från Hemslöjden där jag (eller snarare min mamma) köpt det. Det är bara att skicka en lagom lång garnbit till dem så skickar de hem garn till en.