Beskrivning till kavelfrans





Här finns en kanonbeskrivning för kavelfrans. När man gör kavelfrans måste man vara två personer. Det kan vara knivigt i början, men när man väl fått in det så går det snabbt och lätt.

Kavelfrans används till kanter på kuddar och dynor i skånskt yllebroderi, men det är bara din fantasi som sätter gränserna för vad det kan användas till, t.ex. armband och mudden på vantar.



















Seglarskor utan skosnören





Seglarskor i storlek 22 för det utomordentliga kostnaden av 5 kronor. Tyvärr passar de inte mig, utan jag måste ge bort dem till systersonen. Kanske inte jättebra skor såhär när hösten kalla dagar närmar sig, men de är ju så coola att jag var tvungen att köpa dem.

Freestylad stickad barntröja

Nu är lilla barntröjan som jag började sticka redan i april färdig. Jag började att sticka 2a+1r ribbstickning, och hade stickat nästan hela tröjan när jag drog upp alltihopa eftersom jag inte tyckte att det var snyggt. Nu är den stickad i 1a+1r ribbstickning. Den består av två rektanglar och två "trattformade" ärmar.

Garn: Karisma
Stickor: 4

Det är lite klurigt att sticka utan mönster. Måtten som jag utgick från är från en slätstickad tröja, vilket gör det hela lite förvirrande, det ribbade drar ju ihop sig så mycket. Min tröja ser ganska tight ut jämfört den i tidningsurklippet, men den kommer väl att töja sig med tiden. Nu återstår det bara att se om den faktiskt passar min systerson. Jag får helt enkelt återkomma...




FRAMSIDA


BAKSIDA

Framsidan blev okej, men baksidan är rätt knölig där jag sytt ihop styckena. Jag har pressat med strykjärn och blöt handduk, och det hjälpte väl lite, jag hoppas att det rätar ut sig med tiden.


1pkt MJÖL + 1pkt SYLTSOCKER SOM MODELL

Pyssel: takkrona av blåbärsris och rönnbär




Jag var i skogen och plockade svamp igår, förrutom svamp så råkade jag också komma hem med en stor kasse full med blåbärsris. Hos Min inspiration hade jag sett en länk till beskrivning av en jättefin (julig) takkrona. Jag hade inte alls någon tanke på att göra eftersom jag tyckte inte att den fick plats hemma i lilla köket. Men när jag väl stod mitt bland allt blåbärsris så kunde jag bara inte hålla mig, jag var bara tvungen att plocka ris. Sagt och gjort, nu hänger den i köket! Och det känns helt underbart och ljuvligt att ha naturen så nära.

Beskrivningen var enkel att följa, särskilt om man har bundit kransar för ut.

Svårast och pilligast var:
1. Att få kransen jämntjock/yvig
2. Att fästa rönnbärsbanden som hänger under kronan.
Nr.2 är nog lättare om man kan få hjälp med att hålla rönnbärsbanden, vilket jag inte hade.

Jag kom på först efteråt (när jag tittade på mitt rönnbärspyssel från förra året) att sytråden syns när bären skrumpnar. Så ett TIPS är att använda röd eller brun sytråd. Min är ljusblå, inte så snyggt kanske, men försent att göra något åt nu.


Som en krona på verket hängder en prisma längst ner (dock i plast, men det syns ju inte!)

MATERIAL:
- Grov ståltråd till kransstommen
- Grön tunn ståltråd att binda kransen med
- Sytråd/björntråd - jag använde polyester, tror att det är hållbarare än bomull eftersom jag anar det kan motstår de "fuktiga" bären bättre.
- Nål - 1 tunn att trä bären med och 1 grov att fästa rönnbärsbanden i kransen med
- Rönnbär
- Blåbärsris - 1 full matkasse

Broderad börs




Detta är en present till min nya sydafrikanska kompis, en broderad börs 10*13cm stor. Den är broderad med på ylletyg, precis som vanligt. I detta broderiet har jag faktiskt bara använt lingarn, annars är det för det mest dmc/Moulinégarn som gäller eftersom det är det jag har mest av (finns massor av på loppis ju).

Kompisen tyckte att mina grejer var fina och sa att hon gärna vill köpa en börs av mig. Då föll jag till föga! Jag som har så svårt att sälja mina grejer, för jag vet aldrig hur mycket jag ska ta betalt, särskilt inte av folk jag känner. Det är lättae att ge bort dem, men BARA till de personer som jag vet uppskattar det.
Hur gör ni när ni bestämmer pris?

Det omonterad broderiet hittar du här.

Produktiv dag med tygkorgar, broderier, indisk mat och te

Idag har jag inte varit i skolan, bara haft ett möte med chefen. Resten av dagen har jag spenderat med att sy, pyssla och gå på indisk restaurang. Mysigt och lyxigt värre såhär mitt i veckan.

TYGKORG:
1. Bestäm storlek. Jag har tagit en kastrull som mall, ritat cirkel och mätt dess omkrets. Mina korgar mäter 57cm i omkrets och är ca 30cm höga, med mycket vikkant.

2. Rita upp och klipp ut yttertyg + innertyg.

3. Sy ihop yttertyget till en cylinder. Sy även innertyget till en cylinder men lämna ca 10cm öppet mitt på (för att kunna vändsy korgen).

4. Nåla ihop botten (kastrull-cirkeln) och cylindern, både ytter- och innertyg. Det gör du enklast genom att fästa 4 nålar på både cylindern och bottnen. Sy ihop, pressa och sy eventuella stickningar.

5. Trä ytterpåsen räta mot räta mot innerpåsen och sy ihop dem. Kräng dem rätt genom hålet i innerfodret (se fotot nedan). Pressa och sy eventuella stickningar.

6. Sy ihop hålet för hand eller på maskin.






Dagen rundas av med broderi och en kopp te.

Utflykt till Hemslöjdsbutiken i Landskrona

Jag jobbade i sommarcaféet på hemslöjden i två somrar, fantastisk arbetsmiljö kan jag säga er.


HEMSLÖJDEN


INNE I BUTIKEN


INNE I BUTIKEN


INNE I BUTIKEN


Hemslöjden ligger inne på ett slottsområde, CITADELLET, med vallgravar och allt...


...och får och getter som går på vallen mellan vallgravarna. Mitt lustiga ansiktsutryck beror på att fåret försökte slicka mig i ansiktet :) Ljuvligt men ändå inte!

Skånska och jämtländska yllebroderier, moderna, gamla, hemslöjd, kavelfransar, mycket av det goda helt enkelt


Kuddar som pryder sängen hemma hos mig. Den vänstra kudden "Celler" har jag redan bloggat om.

Längst till höger: En modern version av yllebroderi, som jag broderade för flera år sedan. Så vitt jag vet så hade Kulturen i Lund en tävling/utställning med kuddar för flera år sedan och detta är vinnarbidraget, som Skånes Hemslöjd i Landskrona köpte upp och säljer mönstret. Och det är där som jag köpt min materialsats.
I mitten: Jämtländskt yllebroderi som min mamma har broderat åt mig.


KAVELFRANS


BOTTENSÖM

Detta är skånskt yllebroderi, en [ågedyna], för er som inte förstår skånska så kan jag översätta det åt er; åkdyna. De heter åkdynor eftersom man helt sonika åkte, eller snarare satt på dem när man åkte häst och vagn. De är långa och smala för att de ska få plats på vagnsätet. Lekfulla färger, det kan man inte säga emot, och roligt mönster. Orginalet är från 1820. Denna dynan är dock inte så gammal utan kan dateras till anno 2007.

Det syns inte så bra på bilden, men istället för tofsar i hörnen, som skånskt yllebroderi ofta har så har denna kavelfrans runt hela dynan (i samma färger som broderiet) vilket i och för sig är ganska vanligt det med.





Detta är jämtländskt yllebroderi. Jag älskar de röda nyanserna. Jag har fått dynan i present av min mamma som också är broderitokig. Hon är nog värre än vad jag är med sina, hmm minst 16 yllebroderi-kuddar, och därtill alla andra broderier och knypplingar som hon håller på med.

:: Rönnbär ::







Nya och gamla rönnbär, släta eller skrumpna. Överst är röbbbärspyssel från förra året, bären träddes med nål och björntråd, varvade med matchande knappar och stora pärlor. De förgyller köksväggen. Nederst är pyssel med årets rönnbärsskörd, varvade med fina metallpärlor och -brickor från ett gammalt halsband. Det färdiga konstverket hängdes upp med knappnålar på toaletten. Snabbt och lätt färdigbrett! Och vackert, ja det tycker jag faktiskt.







Kuddar på rad i kökssoffan



I kökssoffan hemma hos mina föräldrar så får det endast bo korsstygns-, tvist-, och halvkorsstygnskuddar broderade med ullgarn. I vardagsrumssoffan är det skånskt yllebroderi för hela slanten. Kudden längst till vänster är ett samarbete mellan mamma och mig. Hon började nämligen brodera den och sen tog jag över och fortsatte med samma fria, grafiska, färgglada stil. Kudden näst längst till vänster är sydd med tvistsöm och flossa (ryaknutar), näst längst till höger är min nybroderade kudde och längst till höger är mammas Kaffe Fassett-kudde som är sydd i halvkorsstygn.

Korsstygnsbroderi på stramalj - Äntligen klart!



Nu är stramaljbroderiet äntligen klart, fyra månader har jag broderat på det. Det blev lite fördröjt under sommaren eftersom garnet tog slut och jag stack iväg till Abisko och var borta i 5v. Men nu är den som sagt färdigmonterad och min mamma fick den i födelsedagspresent när jag var hemma och hälsade på i helgen.



Tyget på baksidan är från ett Almedahls-tyg från Åhléns city, helt i min smak, och därför per definition snyggt!! Traditionellt på skånskt yllebroderi och tvistsöm och liknande monterar man oftast enfärgat ylletyg eller i alla fall något diskret tyg, men mitt broderi är ju allt annat än traditionellt så jag såg ingen anledning att följa traditionerna.

Den färdiga kudden mäter ca 50x50cm.
Om du är nyfiken på hur broderiet såg ut innan det blev färdigt så kan du kika på de gamla inläggen, Start, Uppföljning I och Uppföljning II