liten necessär


Så här ser det omonterade broderiet ut.







På baksidan, undertill och på sidan har jag grön sammet i samma nyans som det gröna i broderiet. Dragkedja upptill.




Det mesta av fodret sydde jag på maskin men kortsidorna och hörnen upptill handsydde jag eftersom det är så pilligt.



liten bra-o-ha-påse och mobilfodral


Mobilfodral: Här har vi lilla figuren (cellen) igen. Den dyker upp lite då och då, den finns på en av kuddarna också.

Liten bra-o-ha-påse: bra att ha i väskan till huvudvärkstabletter eller tamponger. Applikationer, pärlor, paljetter och ett fint blått band.

Båda är fodrade med tunnt bomullstyg. Tryckknapp att försluta påsen med, är av typen som man syr fast för hand.


Baksidan syns ju den med, så den ska ju också vara fin.
Mobilfodralets baksida är faktiskt äkta sidentyg (köpte en lite påse med siden-stuvbitar i en butik där de sålde och sydde upp balklänningar).

Namnlappen med mitt namn har jag gjort själv: Schablontryck genom att skära ut mitt namn i OH-papper, sen behöver du textilfärg och bomullsband.

broderad kudde


Kudden är inspirerad av de skånska allmoge-dynorna, med yllebroderi. Det vita tyget är berett ylletyg (men inte så tjockt som vadmal. Det används till skånskt yllebroderi och jag har köpte det på Hemslöjden i Landskrona (jättefin butik, ett besök rekomenderas om du känner för en utflykt)



Kudden är broderad med lingarn. Färgerna är gul, turkos, röd och limegrön.
Kudden heter "celler" eftersom figurerna är inspirerade av celler (utan benen kan celler faktiskt se ut så), figurens näsa är ett slags utskott från cellen och ögat är själva cellkärnan. Fötterna har jag dock lagt dit själv :)




Cirklarna är applikationer av ylletyg i svart, lila, blått, ljusgrönt, rosa och orange. De är fastsydda med en massa olika sorters stygn och på olika vis. På några sitter det också pärlor eller paljetter.

smink-necessär



Sminknecessär med blixtlås upptill. Jag har sytt på en gammal spets och plockat upp några av detaljerna och broderat dem.

mobilfodral



Ett mobilfodral som jag gav bort till en kompis i födelsedagspresent. Hennes mobil har orange detaljer så jag tyckte att det var kul att det matchade.


Detaljer


Detaljer
.

necessär





En necessär i bomullstyg som jag monterat ett broderi på. Applikationer av ett litet gult hjärta och svart oval med utklippta hål. Jag har lekt med lila glittertråd och stavpärlor.

sjömansnecessär



En necessär av linnetyg som jag monterat ett broderi, med sjömanstema, på. På broderiet har jag för skoj skull använt en massa olika broderitekniker: plattsöm, klyvsöm, läggsöm.


stjälksöm och efterstygn




kedjesöm och kastsöm



franska knutar, langettsöm och efterstygn.





Ett gammalt, grovt blixtlås tyckte jag passade sjömansstilen perfekt!

mjukisdress






Tyget har hade jag liggandes hemma, jag köpte det på second hand för några år sedan. Det är ju jättefint, men jag visste inte vad jag skulle sy av det. Men när min systerson fyllde 1år och jag inte hade så mycket kvar av studiemedlet så passade det ju bra att sy en mjukisdress till lillkillen. Jag hade inget mönster på bebiskläder, så istället lånade jag en bebiströja och ett par tights av en kompis med barn. Eftersom kompisen också syr så hade hon lite passande redan gjort ett eget mönster av tightsen som jag fick låna. Tacksamt! Tröjan ritade jag av, med bakplåtspapper istället för mönsterpapper.

En tryckknapp i kragen för att den lättare ska kunna träs över huvudet.
Muddar i ärmar och nedtill.
Trikåtyger är enkla och tacksamma att sy i sålänge man undviker stickningar och andra synliga sömmar.

Det är viktigt att de är höga i midjan eftersom blöjrumpor är stora.
Muddar nedtill och i midjan. I midjan sydde jag två spår för resårband (vanlig smal variant)

datorcase





Jag och min kompis behövde varsitt fodral till datorn, så vi gick på stan och tittade i affärer och konstaterade att de är ju ganska dyra. Kompisen (Linnzan) tyckte att vi kan ju sy oss ett eget fodral. Sagt och gjort.

Först syr du ytterpåsen i lagom storlek (mät på datorn). Sy fast blixtlåset.
Istället för att köpa fodrat innertyg sydde jag in en gammal frottéhandduk tillsammans med innertyget för att få lite stadga (det blev dock inte så värst stadigt). Innerpåsen sys i samma mått som ytterpåsen. Innerpåsen vändsys på överallt (till och med i blixtlåsets sömsmån) och alltihopa kan sedan krängas ut och in om du lämnat ett hål på sidan i innerpåsen.


Jag kunde inte låta bli att brodera lite på min.

Att bli glad av klädnypor...





Att bli glad av klädnypor tycker jag är få förunnat. Ingenting ä ju nytt under solen, sägs det. Men jag vill påstå att jag i alla fall inte snott den här idén från någon annan. Måla klädnypor med akrylfärg känns faktiskt lite som min egen grej. Men nu skickar jag alltså vidare idén till dig. Vad använder man dem till?, kanske du frågar dig. Tja, jag använder dem inte till att hänga kläder, men de är bra till alla möjliga påsar som du har i köksskåpen och frysen.

Först grundmålar jag klädnyporna och sen, när färgen torkat så målar jag mönster.

Necessär till sytråd



En necessär med dragkedja som jag använder till trådrullar och sygrejer

barnvagnsmobil





Små figurer till barnvagnen.

De är stoppade med vanligt vadd. Tyget som jag broderat på är samma som jag alltid använder, nämligen ett berett ylletyg.

kudde





På lite större grejer, som på den här kudden, är det fint att brodera med tvåtrådigt ullgarn, som på skånskt yllebroderi.

mobilfodral




börsar











Jag använder ylletyg som jag köper i en hemslöjdsbutik, tyvärr är det enda stället jag känner till som säljer tyget.

Garnet som jag använder är vanligt dmc-garn av olika slag och ibland lingarn, jag köper det på loppisar och second hand så det kostar nästan ingenting. Till foder använder jag bomullstyg, ibland nyinköpt lakansväv i olika färger och ibland dukar eller dyligt ihandlat på någon loppis eller second hand-butik. Sen är det bara att låta fantasin flöda och idéerna brukar dyka upp efter hand. Pärlor, paljetter, knappar, applikationer och fina band använder jag ofta.

Sjöhästen gjorde jag genom att först hitta en bra bild på nätet av en sjöhäst, skriva ut den och klippa ut den för att få en siluett att brodera runtom.

blå börs med broderier



Den här börsen använder jag själv, men de är kanon att ge bort i present. Mönstret är inspirerat av pommes frites faktiskt. Men jag har fått många förslag på vad det liknar. Tex. hattifnattar och alger